(Άρθρο): Η ήττα του λαϊκισμού

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Karfitsa» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

«Η ήττα του λαϊκισμού»

Οι Ολλανδικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και ο πρώτος γύρος των Γαλλικών Εκλογών απέδειξαν ότι ο λαϊκισμός δεν έχει σύνορα.

Μας δίδαξαν όμως και κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας. Ότι οι λαϊκιστές στην Ευρώπη μπορεί να ηττώνται, αλλά σε κάθε περίπτωση δηλώνουν παρόντες στις εξελίξεις βασίζοντας την πολιτική τους επιβίωση στη Μακιαβελική θεωρία πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Με αυτόν τον τρόπο, εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες αλλά και το ρεύμα της εποχής, η Μαρίν Λεπέν αύξησε σχεδόν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τη δυναμική της συγκριτικά με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα περίπου το 20% του εκλογικού σώματος εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται να «σκίσει» τα μνημόνια.

Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό που το 2009 πίστεψαν ότι «λεφτά υπάρχουν», το 2015 σαγηνεύτηκαν από το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και παρά το γεγονός ότι και στις δυο περιπτώσεις συνέβαλαν στην εκλογή αποτυχημένων Κυβερνήσεων που προσέφεραν μονάχα βάρη, ανασφάλεια και φόρους, παραμένουν πρόθυμοι να ασπαστούν κάθε ανέφικτη ή ριζοσπαστική πρόταση που θα ικανοποιήσει την απόγνωση τους.

Είπαμε, στην Ελλάδα η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

Δεδομένου, όμως, ότι την ελπίδα την αντικατέστησε η οργή, έφθασε η στιγμή που η λογική πρέπει να επικρατεί του συναισθήματος.

Ο λαός μας διψά για τη μεγάλη αλλαγή, το δείχνουν καθημερινά και οι δημοσκοπήσεις. Το αντιλαμβάνεται κανείς στην επαφή με τους πολίτες.

Θέλουν ασφάλεια, τάξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία. Θέλουν να πιστέψει και πάλι στην Ελλάδα, αλλά και σε πολιτικούς που επιζητούν τα εύσημα της κοινωνίας και όχι των δανειστών.

Τι να το κάνει σήμερα ο Έλληνας το πλεόνασμα των 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν πίσω από αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και η καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών;

Πως μπορεί να «αναπνεύσει» μια οικονομία όταν το κράτος επιδοτεί την ανεργία και αδιαφορεί για τη βουή του ενός εκατομμυρίου ανέργων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα;

Ας μάθουμε από τα λάθη μας!
Όπως έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας...»

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μια λαϊκίστικη Κυβέρνηση και πρέπει να γίνει η πρώτη όπου θα επικρατήσει η πολιτική της αλήθειας, όπως την υπερασπίζεται και την εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, τη ζωής ενός λαού δεν μπορεί κανείς να την παίρνει στην πλάκα...