Άρθρο: "Πανωλεθρίαμβος"

Άρθρο του Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Μακεδονία" της Κυριακής που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

«Πανωλεθρίαμβος!»

Η «περήφανη» διαπραγματευτική νίκη που καμαρώνει ότι πέτυχε η Κυβέρνηση στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη ήττα της τόσο στο σύνολο, όσο και στα σημεία.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος τα έδωσαν όλα χωρίς να πάρουν τίποτα. Καμία αναφορά στο ανακοινωθέν για τα μέτρα που αφορούν στο χρέος, ούτε κουβέντα για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ούτε φυσικά κάποια δέσμευση για το πότε θα εκταμιευθεί η δόση των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, μιας και ο Γερούν Ντάϊσεμπλουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να ολοκληρωθεί το... καλοκαίρι.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, με τον λογαριασμό των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά χείρας, για να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν η από 1η Ιανουαρίου 2019 μείωση του αφορολόγητου ορίου κοντά στις 6.000 ευρώ και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η πρώτη θα σημάνει σημαντική αύξηση της φορολογίας ακόμα και για εκείνους που αμείβονται με 600 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ενώ η δεύτερη οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων από 7% έως 30%. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% από 5% που είναι σήμερα.

Άνθρακας λοιπόν ο κυβερνητικός «θησαυρός» περί διαπραγμάτευσης ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπογραφή νέων επώδυνων μέτρων που σφαγιάζουν περαιτέρω τη μεσαία τάξη και τα οποία δεν νομιμοποιείται να προνομοθετήσει μια Κυβέρνηση η οποία κοινωνικά και δημοσκοπικά πνέει τα λοίσθια.
Κοντολογίς το μόνο που κατάφεραν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν ένας «πανωλεθρίαμβος»! Ένας επώδυνος συμβιβασμός με τους χειρότερους δυνατούς όρους ο οποίος όχι μόνο δεν βάζει τέλος στη λιτότητα, όπως διατυμπανίζουν, αλλά εγκλωβίζει τη χώρα και την επόμενη Κυβέρνηση σε έναν κυκεώνα που παρατείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

«Μέχρι το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» θα σκέφτηκαν Τσίπρας και Τσακαλώτος ενθυμούμενοι την πρόσφατη δήλωση του Κ. Ζουράρι...

Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική. Η επιστροφή των «Θεσμών» συνδυάζεται με τη σφαγή των «φορολογικών αμνών» εξαιτίας ακόμη μιας διαπραγματευτικής αποτυχίας της Κυβέρνησης.

Βλέπετε, η καρέκλα είναι γλυκιά...
Και αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται καθημερινά όλο και βαθύτερα στη συνείδηση των συναδέλφων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οι οποίοι θα αναφωνήσουν περήφανα, δυνατά και... Αριστερά στη Βουλή: «Ναι σε όλα».

Δεν «κερδάμε σύντροφοι», όπως αναφώνησε κάποιος τον Απρίλιο του 2016 στο εντευκτήριο της Βουλής. Πολιτικό χρόνο εξαγοράσατε, υποθηκεύοντας το μέλλον των Ελλήνων.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η δημοκρατία έχει όρια αντοχής απέναντι στην απροκάλυπτη δημαγωγία. Όρια τα οποία η κοινωνία και η οικονομία μας έχουν ξεπεράσει προ πολλού...