Άρθρο: "Το 2017 εύχομαι..."

Άρθρο: "Το 2017 εύχομαι..." Κύριο

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Vimapress.gr"

«TO 2017 EYXOMAI...»

Πέρυσι, τέτοιες ημέρες, επισήμανα οτι το 2016 θα ήταν μια δύσκολη και περίπλοκη πολιτικά και οικονομικά χρονιά. «Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες και η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί επαρκώς απέναντί τους μονάχα εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του» τόνιζα σε όσους με ρωτούσαν τι προσδοκούσα τη νέα χρονιά.

«Εάν ο Πρωθυπουργός παραμείνει δέσμιος των αντιλήψεων και της ιδεολογίας του η πατρίδα μας θα εγκλωβιστεί σε έναν κυκεώνα άνευ προηγουμένου και σε αυτήν την περίπτωση τα χειρότερα είναι μπροστά μας» πρόσθετα.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα και έναν χρόνο μετά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ρευστή από ότι ήταν πέρυσι την ίδια εποχή.

Η «μαύρη τρύπα» της ύφεσης διογκώθηκε, το μοντέλο της αυταρχικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει βαριά σκιά πάνω στην κοινωνία, το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων συμπολιτών μας έχει κατακρεουργηθεί, υπάρχει δικαιολογημένος κλιμακούμενος προβληματισμός για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων, ενώ η απαισιοδοξία κυριαρχεί, με τους Έλληνες να χαρακτηρίζουν πλέον λέξεις όπως «ανησυχία», «φόβος», «οργή» και «ντροπή».

Την ίδια ώρα τα προβλήματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας ενισχύουν την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την αδυναμία υπέρβασης της κρίσης στην Ευρωζώνη συνθέτει ένα εύφλεκτο μείγμα σκεπτικισμού και αβεβαιότητας που είναι πολύ πιθανό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τη νέα χρονιά.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον εθνικής υποχωρητικότητας εύχομαι τα Χριστούγεννα του 2017 να μην ακούσουμε τα... κάλαντα της δραχμής και μέσα από την πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, επιτέλους τα καλύτερα να πάψουν να βρίσκονται πίσω μας και να περάσουν μπροστά μας.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν τη νέα χρονιά σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, ενδεχομένως και Ελλάδα, αναμένεται να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Ευρώπης.

Σε ό,τι μας αφορά ως Έθνος, το 2017 ας σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας, ας κάνουμε τον απολογισμό, την αυτοκριτική μας και ας παραμερίσουμε τον συλλογικό και ατομικό εγωισμό.

Η Ελλάδα για να προοδεύσει χρειάζεται ένα μπαράζ δομικών αλλαγών, μα κυρίως υπομονή δεδομένου ότι ακόμη και αν περάσουμε σε ρυθμούς ανάκαμψης, αυτή θα αργήσει να φανεί στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της αδυναμίας τιθάσευσης της ανεργίας και των σοβαρών επιπτώσεων που αυτή προκαλεί στο ασφαλιστικό μας σύστημα και στο κράτος πρόνοιας.

Ας αφήσουμε πίσω μας τις εποχές της εντυπωσιοθηρίας, του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού.

Ας διακρίνουμε τον ορθό λόγο από το συναίσθημα και την πραγματικότητα από την ανεπάρκεια.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι δημοκρατία δεν είναι να κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι επιθυμεί ο καθένας, ούτε σημαίνει κυριαρχία των μετρίων.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι το 2017 να είναι η χρονιά της Ελλάδας. Μια χρονιά γόνιμη και δημιουργική, με ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, με αύξηση των επενδύσεων, με υιοθέτηση ενός στοχευμένου, συνεπούς και αποτελεσματικού συστήματος πρόνοιας, με δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών σε ολόκληρη την κοινωνία, με ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας για περισσότερους.