(Άρθρο) "Τύφλα να έχουν ο Μακάρθι και ο... Ερντογάν"

(Άρθρο) "Τύφλα να έχουν ο Μακάρθι και ο... Ερντογάν" Κύριο

Άρθρο του Θ. Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Voria.gr" (18-02-2016)

"Τύφλα να έχουν ο Μακάρθι και ο... Ερντογάν"

-«Δεν μπορεί κανένα κανάλι να είναι απέναντι στην Κυβέρνηση» Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών (12-02-2016)
-«Παθογένεια η αυτονόμηση των ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης (16-02-2016)

Νομίζω ότι όσο... καλοπροαίρετα και να αντιμετωπίσει κανείς τις παραπάνω δηλώσεις δυο Υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να βρει καμία ερμηνεία που να... σώζει αυτές τις προτάσεις από την κατηγορία του αυταρχικότερου ολοκληρωτισμού!
Είθισται, διαχρονικά, τα απολυταρχικά καθεστώτα, καταπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, να ασκούν με διάφορα μέσα έλεγχο στην ελευθερία του Τύπου προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινωνία και με τον τρόπο αυτόν να διατηρήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν την εξουσία τους.
Περιορίζουν, δε, την ελευθεροτυπία μέσα από ένα «περιτύλιγμα» δημοκρατίας, επικαλούμενοι «συμπεριφορές», το κοινό συμφέρον ή ακόμη και την ίδια την ελευθερία του λόγου.
Είναι, όμως, πρωτοφανές, ανήκουστο και... ύποπτο σε ένα κράτος αστικής Δημοκρατίας, όπου λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, μια Κυβέρνηση (πόσο μάλλον «Αριστερή») να επιχειρεί να επιβάλλει πόσες άδειες λειτουργίας ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τηλεοπτικών σταθμών θα διατεθούν στην αγορά.
Ομολογώ ότι η μέχρι τώρα λειτουργία τους ήταν «νεφελώδης». Προσωπικά, όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι η απόφαση της Βουλής να λειτουργούν εφεξής το πολύ τέσσερα ιδιωτικά κανάλια, αποτελεί μέγα πλήγμα στη Δημοκρατία.
Επί της ουσίας καταργεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό απόψεων (το μαρτυρούν οι νέες παρεμβάσεις Υπουργών για τον έλεγχο του ραδιοφώνου και του διαδικτύου), νομοθετεί την εξάρτηση των ΜΜΕ από τους φορείς εξουσίας και αποδεικνύει ότι το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και συντεταγμένη προσπάθεια μετατροπής της σκοπιμότητας σε νομιμότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να χειραγωγήσει και να ελέγξει την πληροφόρηση μέσα από τα ΜΜΕ, ενώ σε κοινωνικό αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που την απασχολούν και δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς για παν ενδεχόμενο.
Σε λίγο καιρό μην σας κάνει εντύπωση, εάν το απόγευμα βρισκόμαστε παρέες σε σπίτια, κλείνουμε τα παντζούρια και ακούμε κρυφά... Deutsche Welle!
Επιτρέψτε μου το ευφυολόγημα, ωστόσο ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών παραβιάζει το Σύνταγμα πολλαπλώς.
Πρώτα από όλα η (ν)τροπολογία Παππά είναι αντίθετη στη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος, καθώς όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.
Επιπρόσθετα «απαλλοτριώνει» την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στον καθορισμό του τηλεοπτικού τοπίου, δεν αιτιολογεί επαρκώς τους τεχνικούς και οικονομικούς λόγους που (υποτίθεται ότι) δικαιολογούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ περιορίζει αδικαιολόγητα το δικαίωμα για συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, όσων επιθυμούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν κανάλι.
Ακόμη και το επιχείρημα του υπερυπουργού Παππά ότι η διαφημιστική «πίτα» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί από τα 800 εκ. ευρώ στα 160 εκ. είναι παραπλανητικό, διότι τη δυνατότητα ύπαρξης ή όχι μεριδίου το καθορίζει η ίδια η αγορά. Εκείνη είναι που αποφασίζει πόσους ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ τηλεοπτικούς σταθμούς μπορεί να αντέξει.
Με αυτές τις σκέψεις κλείνω το άρθρο μου αναφωνώντας προς την Κυβέρνηση: «Τύφλα να έχουν ο Μακάρθι και ο... Ερντογάν». Ο πρώτος έγινε γνωστός ως επικεφαλής εφαρμογής δραστικών μέτρων που περιόριζαν τις ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών την περίοδο του ψυχρού πολέμου και ο δεύτερος για το σάλο που προκαλεί κατά καιρούς με τις απόπειρές του να ελέγξει τα Τουρκικά ΜΜΕ.
ΥΓ: Στην εξίσωση θα πρόσθετα και τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά αυτός έχει ήδη απομακρύνει (sic) τον αρμόδιο Υπουργό του για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μόλις έμαθε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποφάσισε η Ελλάδα να διαθέτει το πολύ 4 ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.