Άρθρο «Ένας χρόνος Αριστερά ψέματα»

Άρθρο «Ένας χρόνος Αριστερά ψέματα» Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

«Ένας χρόνος Αριστερά ψέματα»

Σε μερικές ώρες από τώρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2015 και ο Αλέξης Τσίπρας, με υψωμένη την αριστερή του γροθιά, έδινε το σύνθημα να ξεκινήσουν τα νταούλια και οι ζουρνάδες για να... χορέψουν οι αγορές, οι δανειστές μας και μαζί τους σύσσωμη η Ευρώπη.
Μόνο που δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του μια σημαντική παράμετρο. Ότι στην πολιτική, όπως ακριβώς και στη ζωή, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Και τέτοια είπε πολλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2014, με αποτέλεσμα οι μετεκλογικές προσδοκίες να αποδειχθούν φρούδες.
1) Θα καταργούσε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τελικά υπέγραψε τρίτο μνημόνιο με επαχθέστερους όρους από τα δυο προηγούμενα.
2) Θα έδιωχνε την τρόικα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να την... μεταμορφώσει σε κουαρτέτο και να διαπραγματεύεται μαζί της σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών.
3) Θα διέγραφε το χρέος. Στις 12 Ιουλίου του 2015, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, ομολογούσε ότι «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους.
4) Θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε ίδιος και απαράλλακτος.
5) Θα θεσμοθετούσε αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Αντίθετα προχώρησαν σε αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29% και για τους αγρότες από 13% στο 26%.

6) Δεν θα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ και θα διατηρούσαν την έκπτωση 30% στα νησιά. Προχώρησε σε οριζόντια αύξηση ΦΠΑ και κατάργησε την έκπτωση στα νησιά.
7) Θα έδινε 13η σύνταξη. Τελικά μειώνει και τη... 12η μέσω της αύξησης των εισφορών
8) Θα μείωνε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης. Το μόνο που έκανε ήταν να μειώσει στο μισό το επίδομα και τους δικαιούχους.
9) Θα δημιουργούσε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε έναν χρόνο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά, οι επενδυτές αποχωρούν, τα «λουκέτα» αυξάνονται.
10) Θα προχωρούσε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Άλλη μια ανέξοδη υπόσχεση, καθώς με πρόσχημα το ασφαλιστικό αναμένεται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
11) Θα «έσωζε» κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και το ΕΚΑΣ. Τώρα τα θυσιάζει στο βωμό της ασφαλιστικής... μεταρρύθμισης.
12) Υποσχόταν «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη». Ένα χρόνο μετά τα «κόκκινα δάνεια» πωλούνται σε ξένα fund.
13) Υποσχέθηκε «παράλληλο πρόγραμμα». Υποχρεώθηκε να αποσύρει όλες τις διατάξεις του.
14) Θα πάγωνε όλες τις αποκρατικοποιήσεις. Εν τέλει υπέγραψε την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, την πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», την πώληση του «Ιπποδρομίου» στην Αττική κλπ.
Θα μπορούσα να συνεχίσω την απαρίθμηση και άλλων «αριστερών» προεκλογικών υποσχέσεων που αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Εν τούτοις επιλέγω να κλείσω με μια φράση του Ευριπίδη, ο οποίος είχε γράψει πως: «Η αλήθεια είναι απλή κι ο λόγος της ακόμα πιο απλός».
Σε λίγες ώρες, λοιπόν, συμπληρώνεται ένας χρόνος Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προβλέπω ότι δύσκολα θα συμπληρώσουν δεύτερο...