"H ΔΕΘ και το τέλος του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού" (6-9-2014)

"H ΔΕΘ και το τέλος του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού" (6-9-2014) Κύριο

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «KARFITSA»

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 έθετα ως αμετάθετο στόχο στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης την ενοποίηση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία, μετά από 14 χρόνια επίπονης χωριστής διαδρομής με αρνητικές συνέπειες για το θεσμό της έκθεσης, ικανοποιώντας ένα καθολικό αίτημα των φορέων της πόλης, είχα ως απώτερο σκοπό τη λειτουργία ενός ενιαίου εθνικού εκθεσιακού φορέα ο οποίος, με τη νέα δυναμική και τον αέρα ανανέωσης που θα αποκτούσε, θα άνοιγε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη μακρόχρονη πορεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας το νέο αναπτυξιακό στίγμα της διοργάνωσης και καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη εκθεσιακό πόλο αναφοράς στα οικονομικά και εμπορικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης.

Τα αυξημένα εκθεσιακά μεγέθη της περυσινής πετυχημένης διοργάνωσης (της πρώτης που πραγματοποιήθηκε υπό τον ενιαίο φορέα) σε συνδυασμό με την επιστροφή της ΔΕΘ στον εμπορικό, επιχειρηματικό και διεθνή της χαρακτήρα, αλλά και την ιδιαίτερη έμφαση που έδωσε -και συνεχίζει να δίνει- η διοίκηση της εταιρείας στην ανάδειξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της πατρίδας μας, εξυπηρέτησαν στο ακέραιο τον αναπτυξιακό ρόλο που οφείλει να έχει ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, η ΔΕΘ έπαψε να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία δημόσιας προβολής και κρατικής φιέστας, επανακτώντας τη θέση της ως το μεγαλύτερο ετήσιο εμπορικό γεγονός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης γενικότερα, μέσω του οποίου απελευθερώνονται τα δημιουργικά στοιχεία που διαθέτουμε ως λαός και αναδεικνύεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στη φιλελεύθερη, ανοικτή, καινοτόμα, τολμηρή, εξωστρεφή, ευέλικτη και αυτόνομη οικονομία.
Μια οικονομία η οποία επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, στηρίζει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα και μέσα από αυτήν την παραγωγική διαδικασία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αξιοποιώντας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής αποδοτικότητας που διαθέτουμε, τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα την εφαρμογή του αποτυχημένου μοντέλου του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.
Συνοψίζοντας, για όλους εμάς τους Θεσσαλονικείς, η ΔΕΘ δεν είναι ένα ακόμη οικονομικό γεγονός. Είναι η γιορτή της πόλης και συνάμα ο καθρέφτης της οικονομίας μας, πάνω στον οποίο αρχίζουν να καθρεφτίζονται επιτέλους τα θετικά σημάδια ανάκαμψής της.
Εύχομαι η φετινή διοργάνωση να φέρει και πάλι χιλιάδες επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη, η οποία από τις 6 Σεπτεμβρίου καλείται να φορέσει τα γιορτινά της χωρίς (ελπίζω) ισχυρά αστυνομικά μέτρα και σιδερόφραχτο κέντρο.
Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης