"Η νέα εποχή της ΔΕΘ"(6-9-2014)

"Η νέα εποχή της ΔΕΘ"(6-9-2014) Κύριο

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ 79η ΔΕΘ

Τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ έχουν έναν ιδιαίτερο πολιτικό και εθνικό συμβολισμό.

Από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει το νέο εθνικό όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, συγκεκριμενοποιώντας τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην «αναγέννηση» της πατρίδας μας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς, την ελκυστικότητα των επενδύσεων, αλλά και ένα μίνιμουμ υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Σε αυτήν τη νέα εποχή, ο Εθνικός Εκθεσιακός μας φορέας εισέρχεται με αξιώσεις χάρη στο αναβαθμισμένο επίπεδο εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, όσο και στις ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες διεθνοποίησης και εξωστρέφειας τις οποίες αναλαμβάνει και υλοποιεί με ξεχωριστή επιτυχία, γεγονός που καθιερώνει ξανά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και βοηθά το θεσμό να επανακτήσει την αίγλη του.

Βλέποντας τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να απογειώνεται τα δυο τελευταία χρόνια σε επίπεδο συμμετοχής ιδιωτών εκθετών και εισιτηρίων, προσωπικά τολμώ να πω ότι αισθάνομαι περήφανος και δικαιωμένος για την επιλογή που έκανα, ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τη διετία 2012-2014, να αναθέσω τη Διοίκηση του Εθνικού Εκθεσιακού μας φορέα στον Τάσο Τζήκα ως Πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo και στον Κυριάκο Ποζρικίδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Μαζί αναλάβαμε τη διευθέτηση μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων, κορωνίδα των οποίων υπήρξε η συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία, διορθώνοντας ένα λάθος που διήρκησε 14 χρόνια, καθώς και το άνοιγμα της εταιρείας σε όλη τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς της πόλης να εκπροσωπούνται ουσιαστικά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Με τις ιδέες, το όραμα και τη διάθεση για δημιουργία που τους διακρίνει, όλα τα μέλη του Δ.Σ. τιμούν στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η Πολιτεία, καταφέρνοντας μέσα από σκληρή δουλειά να βάλουν τη ΔΕΘ-Helexpo σε μια νέα εποχή λειτουργίας.

Η άκρως επιτυχημένη πορεία γενικών και κλαδικών εκθέσεων (77η-78η ΔΕΘ, Agrotica κ.λ.π.) και η παρουσίαση καινοτόμων εκθεσιακών προϊόντων όπως ο «Αστερόκοσμος», που πέρυσι κατέγραψε εντυπωσιακή επιτυχία, όσο και το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» που ανοίγει φέτος τις πύλες του και αναμένεται να καταγράψει μεγάλα οφέλη για την τοπική οικονομία και την αγορά της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της περιφερειακής έκθεσης Θράκης και την αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου των Αθηνών, καθιστούν τη ΔΕΘ ως ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό γεγονός που «σπάει» τα τείχη της πόλης, μέσω του οποίου αναπτύσσονται επωφελείς συνεργασίες για το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.
Μέσα από αυτές αναδεικνύονται το σημαντικό κεφάλαιο τοπικής παραγωγής που διαθέτουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη, αξιοποιούνται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της γης μας και δικτυώνεται το τοπικό επιχειρείν στο εξωτερικό.
Με λίγα λόγια ο θεσμός της Έκθεσης γίνεται και πάλι τόπος διαδραστικής και δυναμικής συνάντησης φορέων και εκφραστών της υγιούς επιχειρηματικότητας, με στόχο τη βελτίωση της αναπτυξιακής δομής της πατρίδας μας, εμπνέοντας αίσθημα «αληθινής εθνικής υπερηφάνειας» σε όλους τους Έλληνες.
Αυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα της πρώτης διαφήμισης της ΔΕΘ, όπως δημοσιεύτηκε το 1926 σε όλες τις εφημερίδες της πατρίδας μας.

Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης