«Τα σταθερά βήματα της ΔΕΘ προς τα εμπρός» (7-9-2014)

«Τα σταθερά βήματα της ΔΕΘ προς τα εμπρός» (7-9-2014) Κύριο

ΑΡΘΡΟ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Κάθε φορά που ξεκινώ να γράψω για τη Διεθνή Έκθεση, πραγματικά δυσκολεύομαι να κάνω την αρχή. Σκέψεις, εικόνες, αναμνήσεις, βιώματα, όλα περνούν από το μυαλό μου, διότι για εμάς τους Θεσσαλονικείς, η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα παραμείνει «έρωτας», «καμάρι», «σημείο αναφοράς», μα πάνω από όλα η κορυφαία εμπορική και οικονομική διοργάνωση της χώρας, η οποία κάθε Σεπτέμβριο καθιστά τη Θεσσαλονίκη οικονομικό πόλο των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης γενικότερα, αλλά και επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων στον γεωγραφικό μας χώρο.

Από το 1926 η ΔΕΘ αναπτύσσει επωφελείς συνεργασίες για το ελληνικό επιχειρείν προβάλλοντας στο εσωτερικό και στις διεθνείς αγορές τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας και συνάμα λειτουργεί πάντα ως «αντανάκλαση» της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα και όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παρέκκλινε της πορείας και των στόχων της, παύοντας να αποτελεί τόπο διαδραστικής και δυναμικής συνάντησης φορέων και εκφραστών της υγιούς επιχειρηματικότητας με στόχο τη βελτίωση της αναπτυξιακής δομής της πατρίδας μας, εξελισσόμενη σε ταυτόσημη έννοια των μαζικών διαδηλώσεων και του φαινομένου που συνηθίζω να αποκαλώ «πλουτισμός δημοσία δαπάνη», επί της ουσίας αποτύπωνε τα πρόδρομα συμπτώματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια.

Μόνο που τότε, δυστυχώς, δεν δώσαμε τη δέουσα σημασία στα σημεία των καιρών, όντας απρόθυμοι ή αδύναμοι (αν προτιμάτε) να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και τους λόγους που μας οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι (μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) την τελευταία διετία η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με την πόλη με την οποία είναι αλληλένδετη εδώ και 88 χρόνια, ανοίγοντας και πάλι την αγκαλιά της σε όσους ασκούν επιχειρείν, δημιουργώντας παράλληλα εποικοδομητικές συνέργιες πάντα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλει ο εθνικός εκθεσιακός μας φορέας να κάνει με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και δημιουργική σκέψη βήματα προς τα εμπρός, διαδραμάτισε η συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία μετά από 14 χρόνια χωριστής πορείας.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της Έκθεσης και την επανέφερε στη συνείδηση όλων ως το σημαντικότερο μηχανισμό ανάδειξης της τοπικής παραγωγής, αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης, ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΘ καταφέρνει να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σε μια δημιουργική πλατφόρμα παραγωγής και προαγωγής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς, την ελκυστικότητα των επενδύσεων και δημιουργεί υγιή ανταγωνιστικότητα, μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την ύπαρξη παραγωγικής, διατηρήσιμης και εξωστρεφούς ανάπτυξης.

Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης