"Η Κυβέρνηση κάνει έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την κανονικότητα"

Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η Κυβέρνηση κάνει έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την κανονικότητα»

«Η Κυβέρνηση κάνει έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την κανονικότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ικανοποιώντας ένα διαρκές και καθολικό αίτημα της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, κλείνοντας μια ανοιχτή πληγή που για χρόνια παραμένει αθεράπευτη» επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου από το βήμα της Βουλής, τασσόμενος υπέρ του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας το οποίο προωθεί ρυθμίσεις-παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως η μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση «θεραπεύει κραυγαλέες παθογένειες» που ταλανίζουν επί δεκαετίες την ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, έκανε λόγο για «θεσμική τομή που στόχο έχει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων» ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να εκπληρώνει την κοινωνική της αποστολή.
«Δεδομένου ότι τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία, οφείλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε στο Κράτος μας ένα καλύτερο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης», ανέφερε.
Εστιάζοντας στις βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου επισήμανε πως «διορθώνουν καταστάσεις και αναμορφώνουν το παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας που βρίσκεται σε ισχύ». Όπως τόνισε: «Τα παιδιά μας δικαιούνται ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και τους το προσφέρουμε».
Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως διασφαλίζονται οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, ενώ με την αλλαγή του τρόπου συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων επιτυγχάνεται μείωση του αριθμού των εισακτέων σε σχολή τυχαίας επιλογής. Όσον αφορά στο ζήτημα διαχείρισης των «αιώνιων φοιτητών», μέλημα της Κυβέρνησης είναι να στείλει σαφές μήνυμα εστίασης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σχετικά με τη «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας» των Πανεπιστημίων πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για μια ιδεολογική επιλογή, αλλά για αναγκαία πράξη. «Η βία δεν έχει θέση στην εκπαίδευση και έτσι πρέπει να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως τις τελευταίες δεκαετίες η αυθαιρεσία στα ελληνικά πανεπιστήμια έγινε ο κανόνας και οδηγηθήκαμε στο σημείο η Δημοκρατία να συγχέεται με την ασυδοσία.
«Ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει διαλυμένο πανεπιστήμιο. Η Νέα Δημοκρατία οραματίζεται τα πανεπιστήμια ως οικοσυστήματα νέων ιδεών. Επιθυμεί να τα δει απελευθερωμένα και εξωστρεφή σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα. Να είναι φορείς γνώσης, ευημερίας και ανέλιξης των παιδιών που σπουδάζουν σε αυτά» τόνισε στον επίλογο της τοποθέτησής του.