Ο Θ. Καράογλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία

Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Ο Θ. Καράογλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

«Πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση και θωράκιση όσων επλήγησαν από την πανδημία» χαρακτήρισε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μιλώντας απόψε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Περιγράφοντας τους βασικούς πυλώνες της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις η Πολιτεία «κρατικοποιεί» την οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση «απαλύνει περαιτέρω», όπως είπε, τις συνέπειες που βιώνουν οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα την προσπάθεια τους να παραμείνουν όρθιες και να μεταβούν με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 ο μισθωτής επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, απαλλάσσεται από το σύνολο του ενοικίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζεται η επιχείρηση θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορολόγητη αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος, εάν είναι φυσικό πρόσωπο ή το 60% εάν είναι νομικό πρόσωπο.
Ακόμη, χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την αποπληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων, ενώ στο άρθρο 29 αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να καλύψει πάγιες ανάγκες των πληττόμενων επιχειρήσεων.
«Η πολιτική», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου, «για να είναι πραγματικά ωφέλιμη στον πολίτη πρέπει να διαμορφώνει τις εξελίξεις και να μην αρκείται στο να παρακολουθεί τη ροή τους. Πρέπει να ανοίγει δρόμους, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, στοιχεία τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι διαθέτει, προβαίνοντας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σε κινήσεις αντοχής και διάσωσης εργαζομένων, επιχειρήσεων και ευάλωτων συμπολιτών μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον δίνοντας έμφαση στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία.
«Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι βρισκόμαστε στο πλευρό όσων δοκιμάζονται, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Μοναδική μας έννοια είναι οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας να σταθούν όρθιοι. Να ξεπεράσουν τις αντιξοότητές και να περάσουν με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Εάν το 2020 ήταν η χρονιά του εγκλεισμού, το 2021 θα είναι η χρονιά της αυτοπεποίθησης. Κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει και αυτή η περιπέτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.