"Ελλάδα, Βουλγαρία και Ισραήλ πρέπει να επενδύσουμε στην "έξυπνη" αγροτική οικονομία"

Θεσσαλονίκη, 06 Νοεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: "Ελλάδα-Βουλγαρία-Ισραήλ πρέπει να επενδύσουμε στην "έξυπνη" αγροτική οικονομία"

Οι τρόποι συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ισραήλ στον κλάδο της αγροτεχνολογίας σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας ήταν το κύριο θέμα της τοποθέτησης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Ρόζεν Πλεβνελίεφ, με την ισραηλινή πλατφόρμα "Imrovate", με θέμα "smart agri-tech in Southeastern Europe".
Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, προβάλλοντας παράλληλα τις δυνατότητες συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" που ήδη υλοποιείται στον Δήμο Θερμαϊκού.
Όπως εξήγησε, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ισραήλ μπορούν να δημιουργήσουν ένα νοητό τρίγωνο συνεργασίας ενισχύοντας και διευρύνοντας τη στρατηγική τους σχέση σε αρκετούς τομείς. "Υλοποιώντας μια ισχυρή και συμπαγή συνεργασία θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τους επιστήμονες και το ταλέντο των λαών μας" σημείωσε.
Παρουσιάζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα για επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο, ο κ. Καράογλου επισήμανε πως για την Κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης, για αυτό υλοποιούνται στοχευμένες πολιτικές που χαράσσουν εκ νέου το καλλιεργητικό αναπτυξιακό μοντέλο με σκοπό την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.
"Προφανώς", εξήγησε, "σε αυτήν την προσπάθεια η υψηλή τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο, διότι επιδίωξή μας είναι η ελληνική γεωργία να φτάσει στο σημείο της πλήρους εκμηχάνισης".
Αναφορικά με το μοντέλο αγροτικής καλλιέργειας που εφαρμόζεται στην περιοχή των Βαλκανίων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) έθεσε τη διάσταση ότι οι παραδοσιακοί αγρότες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να λειτουργούν ως σύγχρονοι μικροί, μεσαίοι ή μεγάλοι επιχειρηματίες. Να πορεύονται, δηλαδή, με ασφαλή βήματα προς το μέλλον, βασιζόμενοι σε ένα νέο μοντέλο υψηλής επαγγελματικής αναγνώρισης.
"Η επίτευξη του παραπάνω στόχου περνά μέσα από την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό, τις επενδύσεις, την επιστήμη και τη γνώση", πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας πως συλλογικά "πρέπει να επενδύσουμε στην "έξυπνη" αγροτική οικονομία, στηρίζοντας τον καθημερινό μόχθο όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα".