Χαιρετισμός στην παρουσίαση του σπιτιού του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην παρουσίαση το σπιτιού του Αλέξη Ζορμπά, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020

Κυρίες και κύριοι,
φίλες και φίλοι,

κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση που τιμά την αποστολή της και σέβεται τους δημότες οφείλει:
-να ζει με την κοινωνία
-και να σχεδιάζει μαζί με τους πολίτες.

Ο Δήμος Αριστοτέλη, με τον καλό μου φίλο Στέλιο Βαλιάνο στο τιμόνι, πορεύεται με άξονα την παραπάνω αρχή, ασκώντας διοίκηση με:
-άποψη,
-ευθύνη
-και σαφή προσανατολισμό.

Η εξαιρετική πρωτοβουλία ανάδειξης της οικίας του Αλέξη Ζορμπά, του θρυλικού ήρωα του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη, που έζησε επί 22 χρόνια ως μεταλλωρύχος στο Παλαιοχώρι, αναβαθμίζει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής και το θέτει σε νέα βάση.

Πρώτα από όλα ενισχύει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη, ενεργοποιώντας σημεία αναφοράς τα οποία ήταν αναξιοποίητα επί χρόνια.

Δεύτερον, δημιουργεί ένα σημείο ιστορικής μνήμης με αντανάκλαση σε όλη την υφήλιο, δεδομένου ότι ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα παγκόσμιο brand που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα και την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής.

Εγώ δεν θα σταθώ στις περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων που ετοιμάζει η δημοτική αρχή. Είναι θέματα που θα αναλύσει ο Δήμαρχος, ως καθ' ύλην αρμόδιος.
Θα πω, όμως, ένα μεγάλο μπράβο στον Στέλιο Βαλιάνο για το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που εκπόνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με τους συνεργάτες του.

Οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, διότι οι καλές πρακτικές πρέπει να επιβραβεύονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Το δίδαξε, άλλωστε, ο Αλέξης Ζορμπάς μέσα από το βίο του.

Υπήρξε οδοιπόρος και ταξιδευτής.

Ήταν λαϊκός τύπος, αλλά στοχαστής της ζωής.

Ασυμβίβαστος, που έγινε το σύμβολο του αυθόρμητου ανθρώπου που ζει την κάθε στιγμή.

Η αυθεντική, ακατέργαστη προσωπικότητά του δείχνει ακόμη και σήμερα το δρόμο.
Να ανοίγουμε:
-το νου
-και την καρδιά μας.

Να πηγαίνουμε μπροστά ακόμη και όταν τα πανιά στο καράβι της ζωής μας είναι "ταλαιπωρημένα από τις πιο μεγάλες φουρτούνες", όπως έγραψε και ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης.

Πράγματι, το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο εξαιτίας της πανδημίας που προηγήθηκε και ο τουρισμός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πρωτοβουλίες, όμως, όπως η αποψινή, βοηθούν τις φημισμένες τουριστικές περιοχές της πατρίδας μας, μια εκ των οποίων είναι η Χαλκιδική, να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να αντικρούσουν τις δυσκολίες.

Η πατρίδα μας είναι παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσει θετικό πρότυπο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τουρισμού.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω για ακόμη μια φορά τον Δήμο Αριστοτέλη και προσωπικά τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο για την όμορφη ιδέα του.

Σας ευχαριστώ πολύ.