Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης του τιμητικού προξενείου του Καζακστάν στη Θεσσαλονίκη

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην τελετή έναρξη λειτουργίας του τιμητικού προξενείου του Καζακστάν στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
κυρίες και κύριοι,

αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκλησή σας να παρίσταμαι στη δεξίωση για την έναρξη λειτουργίας του τιμητικού προξενείου του Καζακστάν στη Θεσσαλονίκη.

Με τις διπλωματικές μας σχέσεις να αναπτύσσονται σταθερά από την 1η Οκτωβρίου 1992, επί 27 χρόνια:
-συμμετέχουμε ενεργά σε έναν συνεχή πολιτικό διάλογο
-αναπτύσσοντας στενούς διμερείς δεσμούς.

Με τη λειτουργία του τιμητικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη:
-Ελλάδα
-και Καζακστάν
κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός, αφού "θωρακίζουμε" τη φιλία μας και ενισχύουμε:
-τις οικονομικές
-και εμπορικές συναλλαγές.

Φυσικά μας ενώνει και η ελληνική ομογένεια που ζει στη χώρα σας, καθώς σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού το 2009, στο Καζακστάν κατοικούν περίπου 9.000 Έλληνες.

Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από τη σημερινή εξέλιξη, διότι η πόλη μας αποκτά έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της Προξενικής κοινότητας.

Πλέον, ο κ. Μαλκογιάννης θα είναι η "γέφυρα" που θα φέρει πιο κοντά τους δυο λαούς, ώστε να ξεκινήσει μια γόνιμη συνεργασία η οποία θα αντικατοπτρίζει τη διάθεση εκατέρωθεν επιχειρηματικών κύκλων να συνεργαστούν στενά με απώτερο σκοπό να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν.

Το έδαφος είναι πρόσφορο και θεωρώ πως σύντομα:
-Ελλάδα
-και Καζακστάν
μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους η μια χώρα προς την άλλη.

Από τη δική μου πλευρά σας διαβεβαιώνω ότι ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης, θα έχω στενή συνεργασία:
-τόσο με τον κ. Μαλκογιάννη,
-όσο και με τον αξιότιμο Πρέσβη στην Αθήνα,
με σκοπό να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις αναπτυξιακές δυνάμεις που υπάρχουν στις δυο χώρες.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή σταδιοδρομία στον επίτιμο Πρόξενο του Καζακστάν στη Θεσσαλονίκη, όντας σίγουρος ότι οι κοινές αρχές που χαρακτηρίζουν τους δυο λαούς θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά.

Σας ευχαριστώ πολύ