Τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της 35ης Philoxenia

Τοποθέτηση Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της 35ης Philoxenia, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019

Καλησπέρα σε όλες και σε όλους,

μιας και αύριο είναι τα εγκαίνια της 35ης Philoxenia δεν θα μακρηγορήσω.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονία και Θράκης) στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε κάθε προσπάθεια που ανοίγει δρόμους ανάπτυξης:
-στη Βόρεια Ελλάδα
-και στην πατρίδα μας γενικότερα.

Η Philoxenia είναι ένας κορυφαίος θεσμός καθώς για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρετεί με συνέπεια την τουριστική αγορά.

Είναι το δυνατό μέσο που ως κόμβος συνάντησης φορέων και ιδιωτών προωθεί το τουριστικό μας προϊόν, βοηθώντας έναν ολόκληρο κλάδο να αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική.
Παράλληλα καθιστά τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, διότι στην "καρδιά" της πόλης μας χτυπά η "καρδιά" του τουρισμού.

Οφείλω να συγχαρώ τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO:
-τον Πρόεδρο κ. Τάσο Τζήκα,
-τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κυριάκο Ποζρικίδη
-και όλους τους εργαζόμενους του εκθεσιακού μας φορέα γιατί κάθε διοργάνωση ξεπερνά τα περυσινά επίπεδα, ανεβάζοντας χρόνο με τον χρόνο ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών.

Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ με 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν στοιχεία που περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Άρα, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου, κάτι που συνεπάγεται καλύτερες εγκαταστάσεις και καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού.

Με:
-τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων,
-την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλη κλίμακας,
-τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
-και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει τη μάχη της εξωστρέφειας.

Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερος τουρισμός. Η λύση είναι ποιοτικότερος τουρισμός, που όπως εξήγησα πριν λίγο θα προκύψει μέσα από την υιοθέτηση:
-σύγχρονων
-και καινοτόμων ιδεών
που θα φέρουν έναν άλλον αέρα στον τουριστικό προϊόν που παρέχουμε.
Πρόκειται για αλλαγές που επιτάσσει η ανάγκη των καιρών.

Για αλλαγές που θα επιτρέψουν να "ανθίσει" και πάλι η πατρίδα μας, επιτρέποντας να αντικρίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο Διοικητήριο ξεπερνούμε το τουριστικό μοντέλο του "ήλιος και θάλασσα", στρεφόμενοι στον 12μηνο τουρισμό.

Η πατρίδα μας έχει την ευλογία να διαθέτει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού που βασίζονται:
-στον πολιτιστικό πλούτο,
-την ιστορία
-και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Ας αφουγκραστούμε το μέλλον και ας αξιοποιήσουμε το "κλειδί" που θα ξεκλειδώσει μια πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Προσθέτοντας ισχυρό "καύσιμο" στη μηχανή του τουρισμού, θα τη βοηθήσουμε να αποδώσει τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο, στην τελετή εγκαινίων.

Σας ευχαριστώ!