Θ. Καράογλου: "Ο εθελοντισμός δεν είναι... μόδα της εποχής αλλά στάση ζωής"

Θεσσαλονίκη, 05 Μαΐου 2019

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Ο εθελοντισμός δεν είναι... μόδα της εποχής αλλά στάση ζωής»

Το μήνυμα πως «ο εθελοντισμός δεν είναι... μόδα της εποχής αλλά στάση ζωής» έστειλε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τη σημερινή εκδήλωση ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το πολιτικό του γραφείο με τίτλο «Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω».
Βραβεύοντας συμβολικά, όπως εξήγησε, οκτώ εθελοντικές οργανώσεις με πολυεπίπεδη παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα, ο κ. Καράογλου τόνισε πως μέσω της εκδήλωσης θέλησε να τιμήσει όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης έχοντας αναγάγει σε έργο ζωής την άοκνη και ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Την προσφορά, όπως είπε, «που δεν περιμένει αντάλλαγμα αλλά δέχεται ως ηθική αμοιβή ένα χαμόγελο, ένα απλό και ειλικρινές ευχαριστώ».
«Η στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη δεν πρέπει να είναι έργο μόνο των λίγων, αλλά των πολλών. Η αλληλεγγύη και η προσφορά δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο δυο πανανθρώπινες αξίες αλλά να αντιμετωπίζονται ως μια κοινή αποστολή. Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω! Προσφέρω σημαίνει δίνω και δίνω σημαίνει στηρίζω απλόχερα, δηλαδή καταθέτω ψυχή» συνέχισε.
Εξαίροντας το έργο των οκτώ εθελοντικών οργανώσεων που ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, ο κ. Καράογλου στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι συγκεκριμένες να αλλάξουν τη νοοτροπία που διακατέχει το κοινωνικό σύνολο. «Χάρη σε εσάς», τόνισε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους τους, «από κοινωνία του θέλω γινόμαστε κοινωνία του πράττω και από κοινωνία της αδράνειας μετατρεπόμαστε μέρα με την ημέρα σε κοινωνία της δράσης», καλώντας παράλληλα τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο να γίνουν εκφραστές της συλλογικής συνείδησης. «Εθελοντισμός σημαίνει ελπίδα, συνεισφορά, αλτρουισμός» επισήμανε καταχειροκροτούμενος.
Από τη δική της πλευρά η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια Ευρωβουλευτής του κόμματος, κα. Μαρία Σπυράκη, σημείωσε με έμφαση στην τοποθέτησή της πως οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα.
«Υπάρχουν αξιόλογοι σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις που προσφέρουν ουσιαστικό έργο εδώ και πολλά χρόνια, κι όμως παραμένουν στην αφάνεια, γιατί θέλουν απλώς να προσφέρουν, χωρίς να φαίνονται. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο, στον ίδιο μας τον εαυτό και πάνω από όλα στην πατρίδα μας. Είναι μια πράξη που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς των καλύτερων στοιχείων που έχουμε και όχι αυτών που μας περισσεύουν».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιάννης Πάιδας, στάθηκε στο γεγονός πως «ο εθελοντισμός σημαίνει δράση» που αναβαθμίζει την ομαδικότητα. «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια πράξη αλλά συνεισφέρει στον συνάνθρωπο, την πατρίδα, το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να μας γίνει βίωμα από τα πρώτα βήματα στη ζωή μας και ταυτόχρονα να καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο κίνημα για να μια καλύτερη κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά, προτρέποντας την πολιτεία να επιβραβεύει όσους προσφέρουν την ψυχή τους σε εθελοντικές πρωτοβουλίες.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι Θόδωρος Καράογλου, Μαρία Σπυράκη και Γιάννης Πάιδας απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΑΕΛΙΑ, της Εθελοντικής Ομάδας Φιλύρου Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Θερμαΐδες», του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜ «ο Φάρος του Κόσμου», του Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Π.Ε. Θεσσαλονίκης και του Σωματείου ΑμεΑ «Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης».
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε κλήρωση για να αναδειχθεί η εθελοντική ομάδα που
-το δεύτερο εξάμηνο του 2019- θα επισκεφθεί με 10μελή αποστολή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η κληρωτίδα ανέδειξε μεγάλη τυχερή της εκδήλωσης την Εθελοντική Ομάδα Φιλύρου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.