Ο Θ. Καράογλου στηρίζει το αίτημα των δήμων Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2019

Δελτίο Τύπου
«Ο Θ. Καράογλου στηρίζει το αίτημα των δήμων Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων»

Στο πλευρό των δήμων Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα στέκεται ο κ. Θόδωρος Καράογλου, στηρίζοντας το αίτημά τους να δημιουργηθεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων σε χώρο εντός του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων της Νέας Μεσήμβριας.
Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ζητά να πληροφορηθεί εάν προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων του παραπάνω κέντρου, το οποίο φθείρεται αναξιοποίητο, προκειμένου να στεγαστεί το καταφύγιο. Επίσης, επιθυμεί να του γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία παραχώρησης της έκτασης που έχει ζητηθεί, παρά το γεγονός ότι ο δήμος Χαλκηδόνας κατέθεσε σχετικό αίτημα δεσμευόμενος, μάλιστα, να αναλάβει το κόστος επισκευής των εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του καταφυγίου.
Το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι έντονο, καθώς κάθε μήνα εντοπίζονται 25 με 30 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία με ευθύνη των αρμόδιων φορέων των δημοτικών αρχών περιθάλπονται, στειρώνονται και στη συνέχεια επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, δεδομένου οτι δεν υπάρχει καταφύγιο για τη φροντίδα και την προστασία τους.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος οι δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα ζητούν να τους αποδοθεί μέρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στη Νέα Μεσήμβρια.
Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε με 4,4 εκ. ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2000, χωρίς ωστόσο να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητο και να πλήττεται από τη φθορά του χρόνου.
Γνωρίζοντας την κατάσταση ο Δήμος Χαλκηδόνας ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων με τα υφιστάμενα κτίρια και βοηθητικούς χώρους του αγροκτήματος για 25ετή χρήση, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων.