Η κυβέρνηση αποκλείει από την εξισωτική αποζημίωση σχεδόν το σύνολο του Ν. Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου
Η κυβέρνηση αποκλείει από την εξισωτική αποζημίωση σχεδόν το σύνολο του Ν. Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, ζητώντας να ενημερωθεί βάσει ποιών κριτηρίων η κυβέρνηση στερεί από χιλιάδες αγρότες του Ν. Θεσσαλονίκης το δικαίωμα να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση από το 2019 και εφεξής.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη του οριστικού χάρτη, τη νέα χρονιά η πολιτεία οριοθετεί στο νομό Θεσσαλονίκης ως ορεινές περιοχές ή περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα και φυσικούς πόρους που δικαιούνται την εξισωτική αποζημίωση, μόνο τον Άγιο Αντώνιο, τον Άνω Σταυρό, το Αρδαμέρι, το Βερτίσκο, την πρώην κοινότητα Εξαλόφου (Πολυδένδρι Λαγκαδά και Πέντε Βρύσες), το Κρυονέρι, τις Καρτερές, το Λαχανά, το Λευκοχώρι, το Λιβάδι, τη Νικόπολη, την Ξυλόπολη, την Όσσα, την Περιστερά, τα Πετροκέρασα, το Σοχό και το Χορτιάτη.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, οι παραπάνω περιοχές που παραμένουν στο ειδικό καθεστώς είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι σε κανέναν από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας δεν παρατηρείται τόσο ραγδαία μείωση των οριοθετημένων περιοχών, όσο στη Θεσσαλονίκη.
Από τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θίγονται άμεσα χιλιάδες αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φέτος θα λάβουν για τελευταία φορά την εξισωτική αποζημίωση ως κάτοικοι ορεινών-μειονεκτικών περιοχών.
Αν στα παραπάνω στοιχεία συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι εφεξής η εξισωτική αποζημίωση θα δίνεται με βάση το πού βρίσκεται το δηλωμένο αγροτεμάχιο και όχι τον τόπο μόνιμης κατοικίας του αγρότη, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί ένας αγρότης που κατοικεί για παράδειγμα στην Όσσα (η οποία παραμένει ορεινή περιοχή), αλλά διαθέτει αγροτεμάχιο π.χ. στη Νεοχωρούδα (η οποία εξαιρείται) αυτόματα χάνει την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνταν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους, καθώς το πρόβλημα διαιωνίζεται και κορυφώνεται εξαιτίας της τεχνικής λύσης, βάσει της οποίας δίνονται οι βοσκήσιμες εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κτηνοτρόφος που έχει την κτηνοτροφική του μονάδα π.χ. στη Νικόπολη και η τεχνική λύση του δίνει βοσκή σε μια έκταση στη Νέα Μάδυτο (η οποία επίσης εξαιρείται από τις νέες οριοθετημένες περιοχές), χάνει αυτόματα την εξισωτική αποζημίωση.
Μέσω της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητά να ενημερωθεί:
-Εάν είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου να επανεξετάσει και να ενσωματώσει στον σχετικό πίνακα αποκλειόμενες μειονεκτικές περιοχές του Ν. Θεσσαλονίκης από την εξισωτική αποζημίωση,
-ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη ώστε το υπουργείο να οριοθετήσει τις περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης που θα δικαιούνται την εξισωτική αποζημίωση και βάσει ποιών εκείνες που θα τις χάσουν
-και τέλος, με ποιόν τρόπο προτίθεται να στηρίξει τους αγρότες της συντριπτικής πλειοψηφίας του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από το 2019 και εφεξής θα χάσουν την εξισωτική αποζημίωση;