Το υπουργείο Υγείας ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς και ασφαλισμένους στερώντας τους το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην φαρμακευτική περίθαλψη

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία υποβάλλει το υπουργείο Υγείας χιλιάδες ασφαλισμένους και ασθενείς σοβαρών παθήσεων, όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, με την αιφνιδιαστική απόφασή του να απαγορεύσει τη διάθεση των φαρμάκων που κοστίζουν άνω των 1.000 ευρώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία και να την επιτρέψει μόνο από τα εκείνα του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων.
Όπως εξηγεί ο κ. Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση η οποία δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους (κυρίως όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές). Και αυτό γιατί αφενός τους στερεί το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης και εξυπηρέτησης από το πλησιέστερο ιδιωτικό φαρμακείο και αφετέρου τους υποχρεώνει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις έως ότου βρουν κάποιο κρατικό φαρμακείο ή μπορέσουν να μεταβούν σε δημόσιο νοσοκομείο μιας μεγάλης πόλης.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ελήφθη χωρίς να προηγηθεί διάλογος ή στοιχειώδης ενημέρωση, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας καλεί τον κ. Ανδρέα Ξανθό να επανεξετάσει τη διάταξη.
Επίσης, μέσω της ερώτησης ζητά να πληροφορηθεί εάν το υπουργείο Υγείας προτίθεται να διαμορφώσει σχέδιο για την ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς και ασφαλισμένους, προκειμένου να την απολαμβάνουν όλοι ισότιμα και απρόσκοπτα.