Στη Βουλή φέρνει ο Θ. Καράογλου την καθυστέρηση αναστήλωσης του "Αλκαζάρ" στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, 01 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ «ΑΛΚΑΖΑΡ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία για την τύχη ενός από τα πιο χαρακτηριστικά και ιστορικά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, του Χαμζά Μπέη Τζαμί, γνωστού ως «Αλκαζάρ», το οποίο επί 10 χρόνια παραμένει υπό αναστήλωση, κατέθεσε σήμερα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Το ενδιαφέρον του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες αναστήλωσης του «Αλκαζάρ», ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ποια προβλέπεται να είναι τελικά η χρήση του και εάν τα αρμόδια Υπουργεία προτίθενται να το παραδώσουν σε χρήση, ανεξάρτητα από την πορεία ολοκλήρωσης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να είναι και πάλι επισκέψιμο.
Το «Αλκαζάρ», που κτίστηκε τον 15ο αιώνα στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου κρίθηκε διατηρητέο το 1926. Έχοντας αλλάξει πολλές χρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, πέρασε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το 2006. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός-μουσειακός χώρος, όπου θα εκτίθενται ευρήματα του μετρό τη Θεσσαλονίκης.
Εν τούτοις, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου κάλυψαν το 80% του έργου, σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το μνημείο παραμένει υπό κατασκευή, περικυκλωμένο και κρυμμένο πίσω από λαμαρίνες και σκαλωσιές.