Επιστολή Θ. Καράογλου στον ΠτΒ για την απαξίωση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου από Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων απέστειλε σήμερα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, ζητώντας του να επαναφέρει στην κοινοβουλευτική τάξη τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα.
Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε το απαράδεκτο ύφος γραφής που χρησιμοποίησε ο κ. Τόσκας για να απαντήσει σε ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, όπου χαρακτήρισε «πρόκληση» την υποβολή ερωτήσεων που άπτονται του χαρτοφυλακίου του και κατ' ουσίαν την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καράογλου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, με αριθμό Πρωτοκόλλου 3474 και θέμα την κατάσταση των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Τόσκας απαξιώνει το δικαίωμα των Βουλευτών να υποβάλλουν ερωτήσεις, υιοθετώντας νέα κοινοβουλευτικά ήθη και νέες κοινοβουλευτικές πρακτικές.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Καράογλου, πέραν από το πρωτοφανές ύφος της απάντησης Τόσκα, στηλιτεύει την αντισυναδελφική συμπεριφορά που επέδειξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «ύβρη» προς τον Κοινοβουλευτισμό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κυβέρνηση είναι ο πυρήνας τόσο του λειτουργήματος που επιτελούμε, όσο και της δημοκρατίας μας. Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα όλων των Βουλευτών. Ως εκ τούτου παρόμοιες απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι στην άσκηση του καθήκοντός μας δεν πρέπει να επαναληφθούν από κανέναν συνάδελφο».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2017

Προς:
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

Κοινοποίηση:
Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Νικόλαο Τόσκα

Γραμματέα Κ.Ο. ΝΔ
κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

με την παρούσα επιστολή θέλω να θίξω ένα ζήτημα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο Υπουργοί της Κυβέρνησης αντιλαμβάνονται την άσκηση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Αναφέρομαι ειδικότερα στην απαράδεκτη απάντηση που μου απέστειλε στις 13 Μαρτίου 2017 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την υποβολή ερώτησης που κατέθεσα με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3474/15.02.2017 και θέμα την κατάσταση των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το πρωτοφανές ύφος της απάντησης σε συνδυασμό με την αντισυναδελφική συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Τόσκας, αποτελεί ύβρη στον κοινοβουλευτισμό, καθώς στην ουσία, επιχειρώντας έναν άτυπο συμψηφισμό ευθυνών, μας απαγορεύει να του υποβάλλουμε ερωτήσεις που άπτονται του χαρτοφυλακίου του.
Η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, είναι ο πυρήνας τόσο του λειτουργήματος που επιτελούμε, όσο και της δημοκρατίας μας. Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα όλων των Βουλευτών.
Ως εκ τούτου παρόμοιες απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι στην άσκηση του καθήκοντος μας δεν πρέπει να επαναληφθούν από κανέναν συνάδελφο. Εκτός και εάν η παρούσα Κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει νέα κοινοβουλευτικά ήθη και πρακτικές, αρνούμενη την κριτική.
Δεν θα πρέπει να λησμονεί ωστόσο, ότι στο πολίτευμά μας, όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, είναι αδιανόητο να υπάρχει εκτελεστική εξουσία χωρίς μηχανισμό ελέγχου εντός του κοινοβουλίου.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
στην πολιτική συναντούμε όλο και πιο συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα την εμφάνιση παθογενειών που αν δεν ελεγχθούν εγκαίρως είναι πιθανό να γιγαντωθούν και να γίνουν επικίνδυνες. Η κυριότερη από αυτές τις «ασθένειες» είναι η αλαζονεία της εξουσίας, την οποία συναντούμε όλο και πιο συχνά σε μέλη της παρούσας Κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι η μη αποδοχή κριτικής από τον κ. Τόσκα απαξιώνει και ακυρώνει στην ουσία το καθήκον που μας ανέθεσαν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες, σας παρακαλώ να επαναφέρετε στην κοινοβουλευτική τάξη τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών.
Αναμένω να προβείτε στις δέουσες συστάσεις προς τους Υπουργούς, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια λυπηρά περιστατικά.