Αβοήθητη και εκτεθειμένη στη φθορά του χρόνου και της λήθης η ανασκαφή στην Αμφίπολη με ευθύνη της Κυβέρνησης

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αβοήθητη και εκτεθειμένη στη φθορά του χρόνου και της λήθης η ανασκαφή στην Αμφίπολη με ευθύνη της Κυβέρνησης»

Πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία για την ανασκαφή της Αμφίπολης καταλογίζει στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγο.
Την κατηγορεί ότι από την επομένη των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015 άφησε τον τύμβο Καστά αβοήθητο και εκτεθειμένο στη φθορά του χρόνου και της λήθης, ενώ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν έχει εκπονήσει συγκροτημένο σχέδιο αξιοποίησης και προβολής του ταφικού μνημείου, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καράογλου εστιάζει την κριτική του στο ότι οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης του ταφικού μνημείου έχουν σταματήσει από το 2016, ενώ συν τοις άλλοις ο χώρος δεν φυλάσσεται επαρκώς.
Μοιραία, όπως σημειώνει στην ερώτηση, η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα στην Αμφίπολη να έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ και το επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε καταγραφεί εντός και εκτός συνόρων έχει ατονήσει συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα η Κυβέρνηση οφείλει να παραμερίσει τις ιδεοληπτικές της εμμονές, να καταθέσει ρεαλιστικό διαχειριστικό σχέδιο διαφύλαξης και προβολής του τύμβου Καστά και να βάλει ένα τέλος στη στασιμότητά που παρατηρείται, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το μνημείο.