Διπλό σοκ από τις διπλές εισφορές για τα μπλοκάκια, λόγω ολιγωρίας και ανικανότητας

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2017

«Διπλό σοκ από τις διπλές εισφορές
για τα μπλοκάκια, λόγω ολιγωρίας και ανικανότητας»

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς και βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις διπλές εισφορές που επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκια», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και η αναλγησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τέλος. Θύματά της στην συγκεκριμένη περίπτωση και για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως και δύο εργοδότες.

Ενώ ο νόμος που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οδηγίες που έδωσε η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί, εντούτοις με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, αυτοί καλούνται να καταβάλουν εισφορές και ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί!

Αιτία; Η ολιγωρία της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με "μπλοκάκι".

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Μία βάσει του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 ως αυτοαπασχολούμενοι και μία βάσει του άρθρου 38 μέσω της παρακράτησης από τον εργοδότη.

Χωρίς να γνωρίζουν:

- Εάν και πότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

- Εάν και πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των επαγγελματιών σε έως δύο εργοδότες.

- Εάν και πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους αντίστοιχους εργοδότες.

Ας σταματήσει, επιτέλους, ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των ανθρώπων που σε πείσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης να τους εξοντώσει οικονομικά και επαγγελματικά, αυτοί εμμένουν να αγωνίζονται».