"Η οικονομική επιθεώρηση να υπάγεται αποκλειστικά στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών"

"Η οικονομική επιθεώρηση να υπάγεται αποκλειστικά στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών" Κύριο

       Να σταματήσει ο πολυκερματισμός της διοικητικής δομής της τέως Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης σε πέντε διαφορετικές δομές και να δρομολογηθεί η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της αποκλειστικά στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, προτείνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη.
     Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι η Οικονομική Επιθεώρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1859, έχει διαμελιστεί, αποσυντονιστεί και απαξιωθεί, με αποτέλεσμα την καταρράκωση του ηθικού του προσωπικού της και κατ΄ επέκταση τη μείωση της απόδοσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
      Ιδιαίτερα, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ζητά, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί σχετικά με το τι προβλέπεται να γίνει με τις εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις που ήταν στη διαδικασία ελέγχου και αφορούν σοβαρές υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών, όπως επίσης και για τον τρόπο που θα γίνεται εφεξής η εποπτεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
     Σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου σημειώνει τα εξής: "Ο κατακερματισμός της Οικονομικής Επιθεώρησης δεν έχει καμία λογική τη στιγμή που οι καιροί επιτάσσουν τη συγκέντρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την εξοικονόμηση κόστους. Με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτεται και η αρχή της διάκρισης μεταξύ ελέγχοντος και ελεγχομένου που ρητά προβλέπεται από τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. Η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών κρίνεται, κατά την άποψή μου, αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα του φοροελεγκτικού μηχανισμού".