«ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ». ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ (21-02-2014)

«Η ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΧΗΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

      «Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα γενιά της πατρίδας μας είναι να αλλάξει όλα όσα μας οδήγησαν ως εδώ» ήταν το βασικό μήνυμα του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014) στη Θεσσαλονίκη το παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού «Τριπλός Έλικας» στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ.
Ο Υπουργός αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να εντείνουν το δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση της διαδραστικής, όπως είπε, σχέσης μεταξύ των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και του κράτους, των φορέων δηλαδή που απαρτίζουν τους λεγόμενους «τρεις έλικες», επισήμανε ότι η χθεσινή εκδήλωση βελτιώνει τις συνθήκες ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων σε κοινωνίες οι οποίες βασίζονται στη γνώση και προωθεί τη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας.
«Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία», συνέχισε ο κ. Καράογλου, «οι δράσεις και η συνεργασία των παραπάνω φορέων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συγκερασμού γνώσης, τεχνολογίας και εφαρμογής ιδεών, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας και συνάμα ολόκληρης της πατρίδας», τονίζοντας παράλληλα ότι «για περίπου τρεις δεκαετίες κάναμε το λάθος να δαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματική δράση και προσανατολίζαμε επαγγελματικά το δημιουργικότερο κομμάτι της κοινωνίας μας προς το δημόσιο, στερώντας του τη φιλοδοξία να σκεφθεί, να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και να παράγει καινοτόμα προϊόντα».
«Σήμερα που η ελληνική οικονομία περνά αυτό το σημείο καμπής, καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε στους νέους ανθρώπους ένα καινούργιο όραμα για τη χώρα. Να τους αποδείξουμε ότι η έξοδος από την κρίση περνά μόνο μέσα από τη διοχέτευση της δικής τους δημιουργικότητας σε δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα και στην προώθηση καινοτόμων ιδεών» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τη νέα γενιά να αποτελέσει ενεργό και ουσιαστικό μέρος της επίτευξης  οικονομικής και επιχειρηματικής προόδου, υιοθετώντας τη νοοτροπία της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
«Τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον της πατρίδας μας έχουν τις γνώσεις, τις φιλοδοξίες και το ταλέντο να πετύχουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά και καθιστώντας εκ νέου ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία» κατέληξε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
  Image ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
  "Αγαπητοί εισηγητές,  Υψηλοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι,
Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στην αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 
Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι:  -ανάμεσα σε ανθρώπους που αποτελούν ένα από τα δημιουργικότερα κύτταρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -και δίπλα σε επιχειρηματίες που διοικούν τις πιο δυναμικές και παραγωγικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας. 
Η αποψινή ημερίδα διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, η οποία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής, καθώς η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται και από οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση, πλέον στρέφει την προσοχή της και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Οι επιπτώσεις του σαθρού κρατικοδίαιτου οικονομικού μοντέλου που εφαρμόσαμε για περίπου τρεις δεκαετίες, είναι γύρω μας και τις βιώνουμε όλοι μας.
Η αναδιανομή δανεικών ουδέποτε μας οδήγησε στην ανάπτυξη, παρά μονάχα ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία. 
Χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, -απώλεια ένα σημαντικού μέρους του εισοδήματός μας και του βιοτικού μας επιπέδου, -περιορισμένη παραγωγική διαδικασία, -αποβιομηχάνιση,  -αστάθεια -και ανασφάλεια,  οικονομική και κοινωνική.
Δαιμονοποιήσαμε το επιχειρείν,  -διογκώσαμε υπέρμετρα το δημόσιο τομέα, -σταματήσαμε να παράγουμε,  -«στραγγαλίσαμε» τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, -εθιστήκαμε στις εισαγωγές, -βολευτήκαμε στην πλαστή ευημερία των δανεικών, -ξεχάσαμε τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές μας.
Μοιραία, όταν μια χώρα ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει και έχει χαμηλή παραγωγικότητα, τότε παύει να είναι ανταγωνιστική. 
Και όταν παύει να είναι ανταγωνιστική, παύει να έχει οικονομικό σφυγμό.
Σε αυτό το σημείο βρέθηκε η πατρίδα μας πριν από περίπου δυο χρόνια. 
Όλοι θεωρούσαν σίγουρη την έξοδο μας από το ευρώ, ενώ οι αντοχές της κοινωνίας μας ήταν στα όρια τους.
Σήμερα όλοι συμφωνούν πως αυτό ανήκει στο παρελθόν. 
Βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με τον μήνα, καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες: -στα δημοσιονομικά,  -στις μεταρρυθμίσεις  -και στις επενδύσεις. Αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε:  -με τη στασιμότητα,  -τη μετριότητα -και την αδιαφάνεια και ξεκινήσαμε ένα από τα πιο σαρωτικά προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών που υπήρξαν ποτέ. 
Με αποφασιστικότητα,  -σταθερότητα -θάρρος  -και έχοντας σύμμαχο την κοινωνία,  τολμήσαμε και αναλάβαμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ορθοποδήσει και πάλι ο τόπος μας, μέσα από τη θεμελίωση ενός αναπτυξιακού υποδείγματος που θα βασίζεται αποκλειστικά: -στην ανταγωνιστικότητα,  -στην εξωστρέφεια -και στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Στην επιχειρηματικότητα που δεν θα περιμένει ως μάννα εξ ουρανού κρατικές επιδοτήσεις, αλλά θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, στη δική της παραγωγή και με τη σειρά της θα τροφοδοτεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας στην κοινωνία θέσεις εργασίας.
Σήμερα, έχοντας διανύσει τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά στη δημοσιονομική μας προσαρμογή, υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μαρτυρούν πως η ελληνική οικονομία κάνει restart.
Μείωση του ελλείμματος κατά 13% του ΑΕΠ, -μείωση του ύψους των spreads, -αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με σταθερές μάλιστα προοπτικές, είναι ορισμένες ηχηρές αποδείξεις ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή και το 2014 θα είναι επιτέλους η χρονιά της ανάπτυξης, μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης.
Το ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι το έτος επιστροφής της οικονομίας μας σε τροχιά: -υγιούς  -και βιώσιμης ανάπτυξης,  επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το «δίδυμο πρόβλημα» της οικονομίας μας έγινε «δίδυμο πλεονέκτημα».
Το πλεόνασμα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ που παρουσίασε το 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά μετά το 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό, εξαλείφουν πια τα δυο κύρια αίτια της οικονομικής κρίσης. 
Δηλαδή τα μεγάλα «δίδυμα» ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2013, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εξίσου ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι η επισήμανση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 12%. 
Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (περίπου 11%), αλλά υπήρξε αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%), καθώς επίσης και αύξηση καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%).
Όλες οι παραπάνω χειροπιαστές αποδείξεις -και επιμένω σε αυτό- παγιώνουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και επιταχύνουν την επιστροφή της στο δρόμο της προόδου.
Φυσικά δεν παραβλέπω ούτε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που στους νέους κάτω των 25 χρόνων αγγίζουν το 60%, ούτε ότι την τελευταία 6ετία ο μέσος Έλληνας έχασε το 38% του βιοτικού του επιπέδου.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βελτιώνει το επιχειρηματικό της περιβάλλον και είναι πλέον έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις ικανές: -να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, -να δημιουργήσουν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας,  -να διασφαλίσουν χιλιάδες υφιστάμενες θέσεις εργασίας -και να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα για το κράτος. Οι επενδύσεις από όπου και αν προέρχονται, εσωτερικό ή εξωτερικό, πρέπει να τις μεταχειριστούμε ως όχημα ανάπτυξης και πόλο έλξης ακόμα περισσότερων επενδυτικών σχεδίων.
Να τις αντιμετωπίσουμε ως μια εκσυγχρονιστική κίνηση η οποία θα φέρει χρήματα στη χώρα προς όφελος: -των καταναλωτών, -των φορολογουμένων, -αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ιδιωτική πρωτοβουλία, με την πολιτεία φυσικά σε ρόλο αυστηρού επόπτη της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού για την αποφυγή: -μονοπωλίων -και στρεβλώσεων.
Εβρισκόμενη στο επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και ως «γέφυρα» με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όποιον επενδύσει σε αυτήν, καθώς αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. 
Μια αγορά που: -θα  προσελκύει σοβαρές επενδύσεις,  -θα δημιουργεί θέσεις εργασίας -και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις.
Για την οικονομία της συζήτησης θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 
Τον περασμένο Απρίλιο στελέχη της ΝΟΚΙΑ ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Ανάπτυξης για την επέκταση του Κέντρου Ανάπτυξης και έρευνας της εταιρείας, εξέλιξη η οποία δημιούργησε σε πρώτη φάση 150 επιπλέον θέσεις εργασίας για τους Έλληνες μηχανικούς.
Ακόμα και η έγκυρη εφημερίδα «New York Times» ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα της ότι η πατρίδα μας είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλκυση επενδύσεων  καθώς, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, οι επενδυτές αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα «στρίβει» επιτέλους τη γωνία της ύφεσης.  Για να μην αναφερθώ φυσικά στον αγωγό ΤΑP ο οποίος θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, δημιουργώντας 2.000 άμεσες και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός προβλέπεται να διασχίσει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.
Σε όσους λοιπόν ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας, εμείς τους λέμε δυνατά: «Η Ελλάδα αξίζει την προσοχή σας».
Στρώνουμε «κόκκινο χαλί» προσφέροντας έναν καλύτερο επενδυτικό νόμο, που λειτουργεί ως εργαλείο διευκόλυνσης της ανάπτυξης, αλλά και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε όσους επενδύουν στις προοπτικές αυτού του ευλογημένου τόπου. 
Προοπτικές που, πιστέψτε με, είναι ευοίωνες.
Με δεδομένο ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον κύριο πυλώνα της ανάπτυξης, ο νέος επενδυτικός νόμος απελευθέρωσε τις επενδύσεις, γεγονός που πιστοποιείται από τη ραγδαία αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μετά τη ψήφιση του Ν. 4146/2013 και τη σημαντική βελτίωση που επέφερε στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και σε σύνολο 7 επενδυτικών κύκλων, στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας κατατέθηκαν, ελέγχονται και αξιολογούνται 259 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Από αυτά:  -τα 146 αφορούν σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας,  -τα 74 περιφερειακής συνοχής -και τα 39 τεχνολογικής ανάπτυξης.
Προσέξτε τώρα όμως ένα ιδιαίτερο στοιχείο. 
Από τα 259 συνολικά επενδυτικά σχέδια, τα 112, συνολικού προϋπολογισμού 840,6 εκ. ευρώ, κατατέθηκαν στη διάρκεια του 7ου επενδυτικού κύκλου, ο οποίος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα αν προσέξει κανείς τις αναλογίες, θα διαπιστώσει ότι στον 7ο κύκλο αντιστοιχεί το 43% του αριθμού των επενδυτικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο σύνολο όλων των επενδυτικών κύκλων. 
Ενισχυτικό της άποψης μου περί ραγδαίας αύξησης της κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, είναι και το ακόλουθο στοιχείο.
Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επανασυστάθηκε στις 21 Ιουνίου 2012 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο 4ο επενδυτικός κύκλος. 
Τότε ο προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί στην Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης αντιστοιχούσε σε 563,5 εκ. ευρώ. 
Σήμερα, 19 μήνες μετά και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Ε.Μ.Α. στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός τους, όπως σας είπα, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Το γιατί είναι προφανές.
Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες υλοποίησης μιας επένδυσης, -μειώσαμε αισθητά τις επιβαρύνσεις που δέχεται ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας,  -επιταχύναμε το χρόνο έγκρισης και χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων -και προσφέρουμε στους υποψήφιους επενδυτές ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο και ζεστό περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αμετάθετος στόχος μας είναι η διαδικασία αξιολόγησης όλων των επενδυτικών προτάσεων να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, βοηθώντας με όλες μας τις δυνάμεις:  -στο ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων,  -στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων, -αλλά και στη δημιουργία νέων άμεσων θέσεων εργασίας.
Και επειδή ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας δεν νοείται, καθώς οι νέοι μας απαιτούν:  -ελπίδα  -και ευκαιρίες, από όλα τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια αναμένεται να δημιουργηθούν σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη 1300 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε 1063 ετήσιες μονάδες εργασίας.
Φυσικά είναι αυτονόητο ότι η υπαγωγή των προτάσεων στον επενδυτικό νόμο διασφαλίζει πρωτίστως περίπου 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα στηρίζει πολλαπλάσιες στα λεγόμενα επαγγέλματα «δορυφόρους».
Σχετικά τώρα με την καταβολή προκαταβολής επί της επιχορήγησης, ήδη το ΥΜΑΘ έχει χορηγήσει το 2013 9,5 εκατομμύρια ευρώ ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα επενδυτών και έχει εκδώσει περισσότερες από 70 αποφάσεις υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 305,3 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε το δικό μας αγώνα και με κάθε μετριοπάθεια τολμώ να πω ότι τον πετυχαίνουμε, προκειμένου η Μακεδονία και η Θράκη να ανοίξουν την πόρτα στην ανάπτυξη και το Υπουργείο μας να λειτουργήσει ως πυλώνας εξέλιξης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη Β. Ελλάδα.
Όλες αυτές:  -οι μεγάλες ή μικρές,  -εσωτερικές ή εξωτερικές επενδύσεις, αποτελούν μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.
Και ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει και αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο, κάνοντας στροφή προς: -την καινοτομία, -την έρευνα  -και την τεχνολογία.
Μα πάνω από όλα, επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες όλων των Ελλήνων πιάνουν τόπο. 
Ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποδίδουν καρπούς και πλέον η οικονομία μας γίνεται: -πιο ανταγωνιστική, -πιο εξωστρεφής, -φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Θα κλείσω λέγοντας ότι μονάχα οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν: -νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις -και στους Έλληνες νέες δουλειές.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μας οδηγεί στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Η προσέλκυση, λοιπόν, επενδύσεων είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. 
Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την αποψινή του εκδήλωση και σας καλώ να πιστέψουμε όλοι μαζί στην Ελλάδα του αύριο.
Στην Ελλάδα:  -των ευκαιριών, -της προόδου, -της προοπτικής -και, γιατί όχι, της ευημερίας. 

Σας ευχαριστώ πολύ.