ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Θέλοντας να αναδείξει την προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους αλλά και τον ισχυρό δεσμό Μακεδονίας-Κύπρου το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, συνδιοργανώνει στη Λευκωσία έκθεση κειμηλίων με τίτλο: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του ’21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου της Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19.00 από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου.
Στις προθήκες και στα πανό θα εκτίθενται τεκμήρια της έμπρακτης συμμετοχής των Κυπρίων αδελφών στους εθνικούς αγώνες του ελλαδικού χώρου, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Κυπρίων ηρώων ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας.  
Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2014 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου.

Image

Επιμελητές της είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο κ. Νικόλαος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και τις φωτογραφίες διέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.
Επίσης για την υλοποίησή της έκθεσης συνεργάστηκαν το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και η Τράπεζα Κύπρου.
Αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του ’21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε τα εξής: «Η έκθεση που θα εγκαινιάσουμε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 μαζί με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας εξιστορεί τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον Ελλαδικό χώρο, σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία και διδάσκει ότι η ελευθερία κερδίζεται και διατηρείται με θυσίες, αγώνες και συνεχή προσπάθεια. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτό το “ζωντανό” μάθημα ιστορίας, με απώτερο σκοπό να υπενθυμίσουμε ότι ο Ελληνισμός ενωμένος δεν γονατίζει, αλλά συνεχίζει να μάχεται μέχρι τη δικαίωση, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, όσοι αγώνες και αν απαιτηθούν».


Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ