ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με την κοινή διαπίστωση ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή 12μηνης προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του 2ου συνεδρίου Προσκυνηματικού Τουρισμού που διοργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου και τη ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε.

Στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων Μητροπολίτες, εκπρόσωποι Μητροπόλεων και Ιερών Μονών της Μακεδονίας και της Θράκης, καθηγητές πανεπιστημίου, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι φορέων ΟΤΑ και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών του τουριστικού κλάδου.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε την πρόταση του να δημιουργηθεί portal, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και εύρεσης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Βόρειας Ελλάδας.

Image

Από την πλευρά τους οι εισηγητές ανέπτυξαν τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην τοπική και εθνική οικονομία από το θρησκευτικό τουρισμό και παρουσίασαν χρήσιμα εργαλεία προβολής και ανάδειξης των προσκυνηματικών περιηγήσεων, καθώς και τρόπους προσέλκυσης ακόμη περισσότερων τουριστών από ομόδοξους λαούς.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε στο ΥΜΑΘ να διοργανώσει ανάλογες δράσεις ενημέρωσης σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας και της Θράκης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς της Περιφέρειας, ενώ τέθηκε επί τάπητος και η δυνατότητα συστηματικής προβολής των προσκυνηματικών περιηγήσεων σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, με απώτερο σκοπό την καθιέρωσή τους ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Πέρα από τη διοργάνωση του συνεδρίου, το ΥΜΑΘ συμμετείχε στην 29η Philoxenia και με εκθεσιακό χώρο που είχε ως θέμα:  «Μακεδονία-Θράκη: Τόποι Αγίων, τόποι προσκυνητών». Το συγκεκριμένο περίπτερο αποτέλεσε πόλο έλξης των επισκεπτών της έκθεσης και κυρίως Ρώσων ταξιδιωτικών πρακτόρων οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα ήθη, τα έθιμα και τις λατρευτικές παραδόσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία τους να διοργανώσουν τουριστικές εκδρομές και πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο.

Image

Τέλος, στο περίπτερο του ΥΜΑΘ διανεμήθηκε για πρώτη φορά και εξαντλήθηκε το ειδικό πληροφοριακό έντυπο που ετοίμασε το Υπουργείο με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των Ιερών Μονών της Μακεδονίας και της Θράκης, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει σε Αγγλικά και Ρώσικα.

Image

Image

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ