(VIDEO) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025"

(VIDEO) Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025" Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» (28-06-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

παίρνοντας το λόγο θέλω να επισημάνω ότι είναι τιμή μου, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, να είμαι ο εισηγητής της πλειοψηφίας στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025.

Ως οικονομολόγος θα μπορούσα να εστιάσω στους αριθμούς και στα στατιστικά. Εκτιμώ, όμως, πως αυτού του είδους η προσέγγιση θα έκανε την τοποθέτησή μου «ξύλινη».

Σαφώς θα σας παρουσιάσω αναλυτικά τα στοιχεία, επειδή όμως προτιμώ να είμαι πιο πρακτικός, μέσα από την ομιλία μου θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά:
-τι σημαίνει το Μεσοπρόθεσμο
-και τι σηματοδοτεί.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο.

Σηματοδοτεί την ασφαλή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τη μερική ανάκαμψη στην ολική επαναφορά.

Τα επόμενα χρόνια θα πορευόμαστε σε ήρεμα νερά!

Και αυτό, διότι μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα «τρέχει»:
-με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης,
-με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,
γεγονός που την φέρνει στο κατώφλι μιας νέας, καλύτερης εποχής.

Για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται αναπτυξιακό boom της τάξης του 6,2% και για την υπόλοιπη περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναμένουμε κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 4%.

Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική αύξηση:
-των επενδύσεων κατά 88,4%
-των εξαγωγών κατά 43,1%,
-σε μείωση της ανεργίας κατά πέντε μονάδες για το ίδιο χρονικό διάστημα
-σε μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022,
-αλλά και σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το 2022 η χώρα μας θα πάψει να βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βάσει της δημοσιονομικής μας πορείας το 2023 επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίγει ο δρόμος να υποστηρίξουμε, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω νέας μείωσης:
-φόρων
-και ασφαλιστικών εισφορών.

Άλλωστε, η επιστροφή στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση την οποία υλοποιούμε στο ακέραιο.

Το πράττουμε, διότι χάρη στη χρηστή διακυβέρνηση τους δύσκολους μήνες της πανδημίας και στη χάραξη μιας αποτελεσματικής οικονομικής στρατηγικής που δεν άφησε μόνο κανέναν συμπολίτη μας, καταφέραμε να αναπτύξουμε στην ελληνική οικονομία τα κατάλληλα αντισώματα.
Εκείνα που τη βοηθούν μέχρι σήμερα να «θεραπεύει» αποτελεσματικά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της υφηλίου.

Παράλληλα, οι πόροι:
-του Ταμείου Ανάκαμψης,
-του νέου ΕΣΠΑ
-και η κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ,
αναμένεται να δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, μειώνοντας μετά από δεκαετίες το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 10%.

Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί συνάδελφοι,

μετά από σχεδόν δέκα χρόνια:
-οικονομικής κρίσης,
-προσωρινής ανάκαμψης
-και αγωνίας εξαιτίας της πανδημίας,
το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στη διετία 2021-2022 περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομία.

Κρατήστε το συγκεκριμένο στοιχείο, καθώς έχουν περάσει τουλάχιστον 15 χρόνια από την τελευταία στιγμή που συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Ήταν το 2006, πάλι με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν το ελληνικό ΑΕΠ «έτρεχε» με 5,65% και η παγκόσμια οικονομία με 4,37%.

Κάνω αυτήν την επισήμανση, γιατί βρισκόμαστε στο σημείο που η ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος θα υπερκαλύψει την ύφεση κατά 8,2% που καταγράφηκε το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο προηγήθηκε μια στοχευμένη πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης η οποία είχε σαφείς και ξεκάθαρους στόχους.

Η οικονομική μας πολιτική το 2020 και το 2021 στόχευε:
-στη μείωση του βάθους της κρίσης της πανδημίας,
-στην αποτροπή εξόδου επιχειρήσεων από την αγορά,
-καθώς και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Αυτές ήταν οι κύριες έννοιες μας, προκειμένου να καταστεί ταχύτερη η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα μετά το τέλος της δοκιμασίας του κορωνοϊού.
Δίχως δισταγμό, αλλά:
-με σχέδιο
-και ρεαλισμό,
διαθέσαμε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και σήμερα μπορούμε να κοιτάμε κατάματα τους συμπατριώτες μας οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η Πολιτεία έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες.

Η πολιτική μας στόχευση δικαιώθηκε από τα γεγονότα και πλέον έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλούμε και να σχεδιάζουμε για τις καλύτερες ημέρες που είναι μπροστά μας.

Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική έως το 2025 αντανακλά την ανάκτηση του συνόλου των οικονομικών απωλειών λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους.

Την ίδια στιγμή η κύρια οικονομική ώθηση θα προέλθει από τις σταθερές ροές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από την:
-επιταχυνόμενη ανάκαμψη του εξωτερικού τουρισμού,
-αλλά και από την επιτάχυνση υλοποίησης του πρωτοπόρου και καινοτόμου προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Ας εξειδικεύσω, όμως, ορισμένες παραμέτρους...

Θα ξεκινήσω από τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι έως το 2025 οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 30,3%.

Κινητήριο δύναμη θα αποτελέσουν:
-τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 51 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένουμε ως χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, από 10,4% φέτος, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13,7% το 2022 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό άνω του 6% τα επόμενα χρόνια.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ανέφερα στην αρχή της τοποθέτησής μου ότι από το 2023 επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκείνη τη χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει το 2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ανεβαίνει στο 2,8% το 2024 και στο 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Η οικονομία επιτυγχάνει την παραγωγική ανασυγκρότησή της και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης -ως ποσοστό του ΑΕΠ- θα μειωθεί από το 204,8% φέτος -στο 189,5% το 2022 και στη συνέχεια:
-στο 176,7% το 2023
-και στο 166,1% το 2024
-και στο 156,9% το 2025.

Για να προλάβω τυχόν απορίες, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η μετατροπή τους σε πλεονάσματα, θα προέλθει σε σημαντικό βαθμό από την ελάφρυνση που θα προκύψει στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση των έκτακτων δαπανών που προκάλεσε η πανδημία.

Και αυτό, γιατί και το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Κυβέρνηση θα παρέμβει όπου χρειαστεί ούτως ώστε να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις μας είναι:
-το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ,
-το πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους συνολικού προϋπολογισμού 766 εκ. ευρώ,
-το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ,
-και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο.

Ακόμα συνεχίζονται:
-η επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 2, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 400 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,
-η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,
-τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκ. ευρώ,
-η μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με κόστος 907 εκ. ευρώ,
-η αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους τα 609 εκ. ευρώ
-και τέλος η μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος έως τα τέλη του έτους 408 εκ. ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θέλω και πραγματικά αξίζει να σταθώ, είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,6% το 2021.

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σημαίνει εμπιστοσύνη των πολιτών ότι η οικονομική κατάσταση τους βελτιώνεται και αυτό αποτυπώνεται στις εξής εκτιμήσεις:
-Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% το 2022,
-κατά 2,1% το 2023,
-κατά 2,8% το 2024
-και κατά 2,2% το 2025.

Με λίγα λόγια, όσο αυξάνει η ιδιωτική κατανάλωση, ανεβαίνει και ο πήχης της ανάπτυξης.

Και άνοδος της ανάπτυξης σημαίνει αποκλιμάκωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας -σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο- θα διαμορφωθεί στο 16,3% φέτος, για να μειωθεί:
-στο 14,4% το 2022,
-στο 13,2% το 2023,
-στο 11,9% το 2024
-και στο 11,1% το 2025.

Στο σκέλος των επενδύσεων, φέτος αναμένουμε αύξηση 7%.

Του χρόνου εκτιμούμε ότι θα σημειωθεί μια επενδυτική έκρηξη 30,3% και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια αφού αναμένεται να κυμανθεί:
-στο 12,3% το 2023,
-στο 10,8% το 2024
-και στο 7,4% το 2025.

Η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων παρασύρει και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα ανέλθουν:
-σε 541,51 εκατομμύρια ευρώ φέτος,
-σε 1.232 εκατομμύρια ευρώ το 2022,
-σε 1.311 εκατομμύρια ευρώ το 2023,
-σε 1.384 εκατομμύρια ευρώ το 2024
-και σε 187 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όλα τα παραπάνω είναι ο οδικός μας χάρτης για το μέλλον. Ένα μέλλον ευοίωνο, ένα μέλλον καλύτερο από το σημερινό.

Υπό την αίρεση, φυσικά, ότι ενδεχόμενη εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού ή επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, καλώ όλους τους συμπατριώτες μας να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια στάση ευθύνης απέναντι στον ιό.

Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του είναι εδώ και μας απειλούν.

Τα βήματα προς την ασφαλή έξοδο από την υγειονομική κρίση πρέπει να γίνονται βάσει των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων.

Γι' αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα πισωγύρισμα που θα ακυρώσει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνοψίζοντας, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2022-2025 αποκαλύπτει την Ελλάδα της ευημερίας.

Είναι ένα κερδισμένο στοίχημα. Γιατί, η Κυβέρνηση μας δεν κερδίζει μόνο στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε αυτό των οικονομικών επιπτώσεων.

Με τα λίγα μέσα που διαθέταμε, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αντισώματα στην οικονομία.

Κάπως έτσι το τέλος της πανδημίας θα συμπίπτει με την αρχή του προγράμματος ανάκαμψης και η Ελλάδα μετατρέπεται σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων.

Και αυτό έχοντας τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δικαίωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι προοδευτικό δεν είναι ό,τι εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων, θυμίζοντας τον μοναχικό καβαλάρη που πορεύεται σε ένα συγκρουσιακό μονόδρομο πετροβολώντας τις αλλαγές σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Κόντρα σε αυτήν την εμμονική λογική η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναβαθμίζει τη χώρα μας εντός και εκτός συνόρων.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, φροντίζουμε καθημερινά να δικαιώνουμε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας.

Η επιτυχία αυτή φέρει την υπογραφή:
-του Πρωθυπουργού της ευθύνης,
-του Πρωθυπουργού των υπερβάσεων,
-του Πρωθυπουργού που επανέφερε την κανονικότητα στη χώρα,
-του Πρωθυπουργού των έργων,
του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο που είναι σε εξέλιξη είναι το δικό του αποτύπωμα στην Ελλάδα που αναγεννάται, στην Ελλάδα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Η Ελλάδα αλλάζει,
η Ελλάδα ανακάμπτει,
η Ελλάδα δεν μένει καθηλωμένη στα φοβικά σύνδρομα του χθες.

Το Μεσοπρόθεσμο είναι η επιβράβευση των προσπαθειών κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας για το big bang της επόμενης τετραετίας.

Κάθε συμπατριώτη μας πρέπει να είναι υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει ως χώρα.
-Τολμάμε,
-επιχειρούμε,
-σχεδιάζουμε,
-εφαρμόζουμε!
Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας.
Σας ευχαριστώ.