Το Υπερταμείο διεκδικεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία

Το Υπερταμείο διεκδικεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4889

Θεσσαλονίκη, 16 Ιανουαρίου 2019

Προς Υπουργούς
-Οικονομικών
-Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Το Υπερταμείο διεκδικεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία»

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε όλη τη χώρα με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) να σκληραίνει τη στάση του, καθώς θεωρεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν, από «λάθος» όπως ισχυρίζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, ήδη του ανήκουν και φαίνεται ότι σχεδιάζει να τα διεκδικήσει δικαστικά στην ακροαματική διαδικασία που εκκρεμεί.
Σε λίγες ημέρες, στις 22 Ιανουαρίου 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της 86/18.06.2018 Απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2317/Τ.Β'/19.6.2018) και της υπ. αρ. 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 Υ.Α. του Υπ. Οικονομικών περί «Μεταβίβασης κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΦΕΚ 2320/Τ.Β'/19.6.2018).
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί ο κατάλογος με τα 2.329 ακίνητα, που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν.4389/2016, και δεν θα τεθούν υπό αξιοποίηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχουν προχωρήσει εδώ και τέσσερεις μήνες οι διαδικασίες για τη θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων, καθώς τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα και τη διαχείριση των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.
Στον απόηχο της διγλωσσίας και της ολιγωρίας της Κυβέρνησης το Υπερταμείο άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προαναφερθείσα προσφυγή, κάτι που σημαίνει ότι προτίθεται να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία και να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περί μεταβίβασης των μνημείων σε αυτό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποια είναι τελικά η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης δια των συναρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με τη μεταβίβαση των μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο;

-Ποια θα είναι η στάση του Υπουργείου Οικονομικών κατά την ακροαματική διαδικασία τη στιγμή που το Υπερταμείο ξεκαθαρίζει ότι θα παραστεί και θα διεκδικήσει το «λάθος» του Υπουργείου Οικονομικών;

-Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε;