Αύξηση των προσφυγικών εισροών από τον Έβρο

Αύξηση των προσφυγικών εισροών από τον Έβρο Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2510

Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2018

Προς τον Υπουργό
-Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση των προσφυγικών εισροών από τον Έβρο»

Συνεχώς νέες διαστάσεις και διαφορετικές μορφές παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού στη χώρα μας, ως απόρροια της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να ασκήσει ουσιαστική πολιτική διαχείρισης και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Μετά το χάος που έχει δημιουργηθεί σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με τη χώρα μας να βρίσκεται εκτεθειμένη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια της Λέσβου, φαίνεται να έχει ανοίξει η Κερκόπορτα και στην περιοχή του Έβρου.
Τα νέα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα, φανερώνουν ότι τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έχουν μετατραπεί σταθερά στη νέα πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Μάλιστα τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνούν ακόμα αυτές των θαλάσσιων αφίξεων στα νησιά.
Οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών το πρώτο 9μήνο του έτους αγγίζουν σχεδόν τις 36.000. Μόνο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων με 5.400 μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρας μας τόσο από τα νησιά του Αιγαίου όσο και από τον Έβρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 2017 τα χερσαία σύνορα στον Έβρο διέσχισαν σχεδόν 4.000 μετανάστες, ενώ μέχρι στιγμής το 2018 αγγίζουν σχεδόν τις 13.000. Την ίδια στιγμή τα τραγικά αυτοκινητιστικά ατυχήματα με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, φανερώνουν τη δράση των κυκλωμάτων.
Η κατάσταση στα χερσαία σύνορα του Έβρου φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου με πιο πρόσφατες τις εικόνες με τους πρόσφυγες να κατασκηνώνουν στην Πλατεία Αριστοτέλους περιμένοντας να συλληφθούν για να λάβουν τα χαρτιά τους, αλλά και τις καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκουν καταφύγιο πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο Υπουργείο για τις εισροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τον Έβρο στη χώρα μας;

-Τι μέτρα λαμβάνονται σε επίπεδο φύλαξης των χερσαίων συνόρων της ευρύτερης περιοχής στον Έβρο για την αναχαίτηση του φαινομένου;