Στήριξη των αμπελουργών που έχουν ζημιές στην παραγωγή τους

Στήριξη των αμπελουργών που έχουν ζημιές στην παραγωγή τους Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2324

Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Οικονομίας και Ανάπτυξης
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στήριξη των αμπελουργών που έχουν ζημιές στην παραγωγή τους»

Ο κλάδος της αμπελουργίας αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές καλλιέργειας και παραγωγής για τον Νομό Θεσσαλονίκης, που έχει μεγάλη παράδοση τόσο στην οινοποιία όσο και στην παραγωγή αποσταγμάτων.
Τα παραδοσιακά καζάνια, με την απόσταξη του τσίπουρου, αποτελούν μάλιστα μία από τις μεγάλες και δημοφιλείς παραδόσεις και γιορτές του τόπου. Ωστόσο, η φετινή χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραδοσιακούς αμβυκούχους αμπελουργούς, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι ασθένειες που προσέβαλαν τις καλλιέργειες άφησαν πίσω τους μία περιορισμένη παραγωγή, μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει κατά μέσο όρο το 50% σε σχέση με άλλες χρονιές.
Τόσο η μειωμένη φετινή παραγωγή στις μέσες στρεμματικές αποδόσεις, όσο και οι περιορισμοί στην ανώτερη συνολική ποσότητα σταφυλιών ανά εκμετάλλευση για τους παραδοσιακούς αμβυκούχους αμπελουργούς δημιουργούν ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον σε έναν παραδοσιακό κλάδο που παλεύει να επιβιώσει μέσα στην οικονομική κρίση και βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος και με τα απρόβλεπτα στοιχεία της φύσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη του κλάδου των αμπελουργών που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους και δεν μπορούν να διαθέσουν το σύνολο της φετινής παραγωγής τους προς οινοποίηση;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να στηριχθεί ο παραδοσιακός κλάδος των αμβυκούχων αμπελουργών, που έχει πληγεί φέτος ιδιαίτερα και έχει μειωμένη παραγωγή σε σχέση με άλλες χρονιές;