«Σε hot spot μετατράπηκε η πλατεία Αριστοτέλους»

«Σε hot spot μετατράπηκε η πλατεία Αριστοτέλους» Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 08 Οκτωβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σε hot spot μετατράπηκε η πλατεία Αριστοτέλους»

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίσσονται στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης όπου πρόσφυγες έχουν... κατασκηνώσει έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας να συλληφθούν από την Ελληνική Αστυνομία, ούτως ώστε να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης ασύλου.
Ο άτυπος καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί, με πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, κάνει το γύρο της χώρας μέσω των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Οι απαράδεκτες και τριτοκοσμικές εικόνες δεν προκαλούν μόνο σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, αλλά αποκαλύπτουν και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν σε αυτήν.
Μάλιστα είναι τέτοια η έκταση του προβλήματος, που σχεδόν καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία καταδιώκει στην Εγνατία Οδό διακινητές προσφύγων και μεταναστών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για να αποκατασταθεί άμεσα η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους;
- Πόσοι παράτυποι μετανάστες και πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα;
- Με ποιόν τρόπο διαχωρίζονται οι παράτυποι μετανάστες από τους πρόσφυγες;
- Πόσος χρόνος απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης;