Κάθε χρόνο και χειρότερα τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας

Κάθε χρόνο και χειρότερα τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2179

Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κάθε χρόνο και χειρότερα τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας»

Σε μείζον εθνικό ζήτημα εξελίσσεται το δημογραφικό, με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο να είναι ακόμα πιο ανησυχητικά και δυσμενή για την πορεία της χώρας.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν αφού επιβεβαιώνουν τον δημογραφικό μαρασμό της χώρας, ένα πρόβλημα που μπορεί ακόμα να μην γίνεται απολύτως αντιληπτό σε όλες του τις διαστάσεις, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Το 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στις 88.553 έναντι 124.501 θανάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι θάνατοι ήταν σχεδόν 36.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις. Πέρα όμως από τα αμιγώς συγκριτικά στοιχεία μεταξύ γεννήσεων και θανάτων για το 2017, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά για την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης στην οποία φαίνεται να έχει περιέλθει η χώρα λόγω και της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Τα παραπάνω στοιχεία για το 2017 θα πρέπει να μελετηθούν και σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο από τα αντίστοιχα στοιχεία του 2016. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι γεννήσεις το 2017 σημείωσαν μείωση της τάξης του 4,7% σε σχέση με το 2016. Σε ό,τι αφορά στους θανάτους, η θνησιμότητα του πληθυσμού όχι μόνο καταγράφεται μεγαλύτερη των γεννήσεων, αλλά σημειώνεται και αύξηση των ποσοστών το 2017 κατά 4,8% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2016. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των γεννήσεων νεκρών βρεφών έχουν αυξηθεί κατά 7,1 % σε σχέση με το 2016.
Τα στοιχεία αυτά γεννούν πολλά ερωτήματα αναφορικά με την κατάσταση που έχει επέλθει η δημόσια υγεία, οι παροχές, η δυνατότητα των πολιτών να έχουν σταθερή πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους και να ακολουθούν σωστά τις θεραπευτικές τους αγωγές.
Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η φυγή των νέων στο εξωτερικό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε αφανισμό, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat το 2080 η χώρα μας θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό μόλις 7,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Μπορούν τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν απολογισμό των μέτρων που έχουν λάβει μέσα στο 2017 για την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε σχέση με το 2016 και να αποτιμήσουν τι πήγε τόσο λάθος και υπάρχει συγκριτικά με το 2016 μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων, ακόμα και των βρεφικών θανάτων;

-Κατά πόσο συνδέονται τα προβλήματα στο δημογραφικό με τα προβλήματα στον χώρο της υγείας και πού οφείλεται η τόσο μεγάλη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών εν έτει 2017 στην Ελλάδα;

-Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία με βάση και τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και είναι ακόμα πιο δυσμενή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη για το μέλλον της χώρας μας;