Περισσότερα από ένα εκατομμύριο τα αυθαίρετα στην Ελλάδα

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο τα αυθαίρετα στην Ελλάδα Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2125

Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2018

Προς:
-Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Περισσότερα από ένα εκατομμύριο τα αυθαίρετα στην Ελλάδα»

Σε... βασίλειο της αυθαίρετης δόμησης έχει εξελιχθεί η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ στην πατρίδα μας υπάρχουν σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα. Από αυτά, όπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, το 25% έχει ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαίρετες παραβάσεις μέσω επεκτάσεων σε οικήματα για τα οποία έχει εκδοθεί κατά το παρελθόν σχετική άδεια.
Δεδομένου ότι μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει ξεκινήσει μια ευρεία δημόσια συζήτηση για την άναρχη δόμηση και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην ασφαλή οικιστική ανάπτυξη, οι μηχανικοί προειδοποιούν πως η Ελλάδα στερείται ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ψηφιακών υπηρεσιών, με γεωγραφικό εντοπισμό των ακινήτων και καταχώρηση όλων των γεοχωρικών δεδομένων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η έμπρακτη καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.
Επισημαίνουν μάλιστα πως η ανάληψη μιας ανάλογης πρωτοβουλίας θα συμβάλλει καθοριστικά στη νομιμότητα όλων των κατασκευών, στη βελτίωση των κανόνων δόμησης και φυσικά στην τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας που θα αποτρέψουν παρόμοιες τραγωδίες όπως αυτή στην Ανατολική Αττική.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ενιαίο ψηφιακό χάρτη ακινήτων;

- Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αυθαιρέτων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια;

- Δεδομένου ότι μέχρι τις 08 Οκτωβρίου 2018 οι «ιδιοκτήτες» αυθαιρέτων θα μπορούν να τα δηλώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρώνοντας τα αντίστοιχα παράβολα και πρόστιμα του νόμου 4495/2017, πόσα χρήματα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία;