Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα συντάξεων στον ΕΦΚΑ

Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα συντάξεων στον ΕΦΚΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2044

Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2018

Προς την Υπουργό
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα συντάξεων στον ΕΦΚΑ»

Χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας λόγω της αδυναμίας του νέου Υπερταμείου ΕΦΚΑ να λειτουργήσει με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να περιμένουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, των αναδρομικών, των εφάπαξ τους και άλλων συναλλαγών που έχουν αιτηθεί.
Περισσότερα από 460.000 αιτήματα βρίσκονται να εκκρεμούν, αιτήματα που αφορούν εκδόσεις συντάξεων, εφάπαξ, αναδρομικών που έχουν κερδηθεί δικαστικά, αναγνωρίσεις πλασματικών ετών προκειμένου να συμπληρωθούν συντάξιμα χρόνια, γνωμοδοτήσεις συντάξεων αναπηρίας, πιστοποιητικά για έξοδα κηδείας κα.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018 είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα 300.515 αιτήματα για πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα Δημοσίου, των οποίων οι οριστικές αποφάσεις και οι πληρωμές εκκρεμούν από το 2016. Πρόκειται για υποθέσεις τεσσάρων τμημάτων συντάξεως του Δημοσίου, δηλαδή του τμήματος κανονισμού πολιτικών συντάξεων, του τμήματος κανονισμού συντάξεων υπαλλήλων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, του τμήματος κανονισμού στρατιωτικών συντάξεων και του τμήματος ελέγχου και μεταβολών.
Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία εκκρεμούν συνολικά 162.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και χορήγησης εφάπαξ. Έως και τρία χρόνια υπομονή πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αιτηθεί έκδοση επικουρικής σύνταξης, κατά μέσο όρο δύο χρόνια αναμονή χρειάζεται για την πληρωμή εφάπαξ στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Και αυτές είναι οι καλές περιπτώσεις, διότι υπάρχουν υποθέσεις ταμείων πρόνοιας, όπως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που οι υποθέσεις τους χρονολογούνται από ακόμα πιο παλιά.
Σε όλα αυτά εάν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα ταμεία που απαρτίζουν τον ΕΦΚΑ, όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων μπορεί να φτάσει ακόμα και το ένα εκατομμύριο.
Επί της ουσίας ο ΕΦΚΑ δεν λειτουργεί ως ενιαίο ταμείο, αλλά ως ενιαίο σύστημα είσπραξης εισφορών με επιμέρους ταμεία, το καθένα από τα οποία (Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ) λειτουργεί ακόμα με βάση τη δική του συνταξιοδοτική νομοθεσία, μία διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και τερματιστεί πριν από ένα χρόνο σχεδόν, στο τέλος του 2017.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι τελικές αποφάσεις και εκδόσεις συντάξεων, αναδρομικών και γενικότερα όλων των αιτημάτων που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, κρατώντας ομήρους χιλιάδες πολίτες για χρόνια;

-Τι μέτρα θα λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αποδοθούν στους δικαιούχους τα ποσά που οφείλονται;

-Ποιο είναι το ύψος των συντάξεων, εφάπαξ και όλων των επιδομάτων που δικαιούνται πολίτες, αλλά δεν αποδίδονται, πώς καταγράφονται στον προϋπολογισμό του ταμείου και κατά πόσο συμβάλουν στα πλασματικά πλεονάσματα που εμφανίζει η Κυβέρνηση;