Προς κατάρρευση ο ΕΦΚΑ εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Προς κατάρρευση ο ΕΦΚΑ εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1619

Θεσσαλονίκη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Προς την Υπουργό
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προς κατάρρευση ο ΕΦΚΑ εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ»

Εκτεθειμένη σε πολλά επίπεδα βρίσκεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, όπως διαφαίνεται από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έχει προχωρήσει σε πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος για τον ΕΦΚΑ.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας ουσιαστικά σταματά κάθε διαδικασία, καθώς οι αποφάσεις για τις εκκρεμείς προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου μπορεί να σηματοδοτήσουν ακόμα και δομικές αλλαγές στο υπερταμείο.
Πιο συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση του ΣτΕ δεν επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ και να το προωθήσει προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πέρα όμως από το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ εκκρεμούν και προσφυγές ως προς την ακύρωση της ένταξης των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, αλλά και του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Η βιασύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δια μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, η προχειρότητα και η μικροπολιτική με την οποία αντιμετωπίζουν ζωτικά ζητήματα του ασφαλιστικού που καθορίζουν τις δουλειές και τις ζωές χιλιάδων ασφαλισμένων φαίνεται και στις παρατηρήσεις του ΣτΕ για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, λανθασμένη χρήση σημείων στίξης, αλλά και για χρήση λέξεων γραμμένων σε "greeklish" στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.
Από την οριστική απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα και το μέλλον του ΕΦΚΑ, καθώς ουσιαστικά ενδέχεται να υπάρξει όχι μόνο επαναπροσδιορισμός του υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματικών και των αγροτών, αλλά ακόμα και ολική επαναφορά των προηγούμενων ταμείων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Πριν ακόμα δηλαδή δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ, θα καταρρεύσει και θα χρειαστεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες να ενταχθούν ξανά στους παλιούς ασφαλιστικούς τους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, στους οποίους και ανήκαν πριν εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4387 του 2016.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Για ποιους λόγους το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, όπως συντάχτηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, δεν πληροί της απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε ΠΔ σύμφωνα με το ΣτΕ, και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί τώρα το αρμόδιο Υπουργείο;

-Πώς εξηγεί το αρμόδιο Υπουργείο την προχειρότητα με την οποία συντάχτηκε το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον ΕΦΚΑ, στο οποίο εντοπίζονται ανάρμοστα για τη σοβαρότητα ενός ΠΔ ορθογραφικά, συντακτικά λάθη, λάθη στίξης, αλλά και λέξεις που δεν υπάρχουν καν στην ελληνική γλώσσα, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρονται ως "greeklish" από το ΣτΕ;

-Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας τις επιφυλάξεις των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου για αλλαγή του υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί προκειμένου να προστατέψει τους ασφαλισμένους από λάθη, παραλήψεις και ταλαιπωρία σε περίπτωση που συμβεί αυτό;

-Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας την αποτυχία της σύστασης και εύρυθμης λειτουργίας του υπερταμείου και την πιθανή επαναφορά των ΟΑΕΕ και ΟΓΑ;