Προς εύρεση οικογενειακού ιατρού

Προς εύρεση οικογενειακού ιατρού Κύριο

Aρ. Πρωτ. 1315/06.09.2018.

06.09.2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προς εύρεση οικογενειακού ιατρού

Ένα έτος συμπλήρωσε η πολυδιαφημιζόμενη από το Υπουργείο μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο απογοητευτικά. Σύμφωνα με το Νόμο 4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α'/07.08.2017), σε κάθε οικογενειακό ιατρό (γενικό ιατρό ή παθολόγο) αντιστοιχούν 2.250 ασθενείς και σε κάθε παιδίατρο έως 1.500 παιδιά. Όμως, το ελάχιστο ενδιαφέρον από τους ιατρούς έχει μετατρέψει τις αναλογίες αυτές. Για παράδειγμα στην Πάτρα η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία είναι 1 οικογενειακός ιατρός ανά 11.000 πολίτες, με συνέπεια να είναι επιστημονικά απαράδεκτη και πρακτικά αδύνατη η μαζική εξυπηρέτηση και εγγραφή του πληθυσμού ευθύνης.
Στην 1η Αυγούστου έληξαν οι περίπου 2.000 συμβάσεις γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ που διενεργούσαν περίπου 5 εκ. επισκέψεις σε ασφαλισμένους ετησίως και αντικαταστάθηκαν – σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ – «με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ (αρνητική μεταβολή κατά 77%).» Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) 161 ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τις 809 θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων (ποσοστό 19,9%) και περίπου 60 για τις 144 θέσεις παιδιάτρων (ποσοστό 41,7%). Ουσιαστικά η πρώτη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ απέδωσε 280 ιατρούς, ενώ η δεύτερη του Ιουνίου 220 ιατρούς. Γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι ΤΟΜΥ διαθέτουν περίπου 500 ιατρούς.
Επομένως, το σύνολο των οικογενειακών ιατρών είναι κάτι λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκ. Έλληνες. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι της ΠΦΥ έχουν βαφτίσει ως «οικογενειακούς» τους ιατρούς από Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Μονάδες του πρώην ΙΚΑ - γεγονός ασυμβίβαστο με τα υπάρχοντα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (καθημερινή λειτουργία, εφημερίες, κλπ).
Το αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας θα είναι να «τιναχτεί στον αέρα» όλο το σύστημα δημόσιας υγείας. Πρόκειται περί πρωτοφανούς μαζικής από-ασφάλισης του πληθυσμού.

Βάσει των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις συμβάσεις των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς;

2. Για ποιους λόγους δημιουργήσατε νέες αχρείαστες δομές (λειτουργούν μόλις 100 ΤΟ.Μ.Υ από τις 239 που υποσχεθήκατε και χωρίς επαρκή στελέχωση), τη στιγμή που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες; Θα προβείτε σε σχετικές ενέργειες αναβάθμισής των και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας
Θεόδωρος Καράογλου Β' Θεσσαλονίκης
Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
Στέργιος Γιαννάκης Πρεβέζης
Βασίλειος Γιόγιακας Θεσπρωτίας
Χρήστος Κέλλας Λάρισας
Κατερίνα Μάρκου Β' Θεσσαλονίκης