«Σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ»

«Σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1263

Θεσσαλονίκη, 05 Σεπτεμβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Καθολικές είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Τόσο η ΟΛΜΕ, όσο και λοιποί φορείς της Παιδείας, κάνουν λόγο για «μονομερή» ενέργεια του αρμόδιου Υπουργείου, καταλογίζοντας στην ηγεσία του ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση.
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που κάνει λόγο για απολύτως λανθασμένη και αναχρονιστική στρατηγική. Από την πλευρά της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μιλά για εξοβελισμό της μαθηματικής καλλιέργειας από το σχολείο, ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων διαμαρτύρεται έντονα για την αβασάνιστη υποβάθμιση έως και εκμηδένιση της κλασικής παιδείας.
Κοινή συνισταμένη του συνόλου των διαμαρτυριών των φορέων Παιδείας είναι η στοχευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει την έννοια της αριστείας, προάγοντας τη μετριότητα. Αφορμή αποτέλεσε η προτεινόμενη αλλαγή που θέλει τους χαμηλόβαθμους μαθητές θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Αντίθετα, οι μαθητές με μεγαλύτερη βαθμολογία οι οποίοι θα επιλέγουν την οδό των πανελληνίων εξετάσεων θα μένουν ουσιαστικά εκτός ΑΕΙ εάν δεν συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια, μιας και οι θέσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα θα έχουν καλυφθεί από όσους επιλέξουν την εισαγωγή τους σε αυτά μέσω της ελεύθερης πρόσβασης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει;
- Βάσει ποιών κριτηρίων και ποιάς μελέτης προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ;
- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου το σχολείο να έχει αυτόνομο μορφωτικό χαρακτήρα;