«Στον αέρα χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο»

«Στον αέρα χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1085/31.08.2018

Θεσσαλονίκη 31 Αυγούστου 2018

Προς Υπουργό:

- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο»

Τεράστια ταλαιπωρία υφίστανται αρκετοί καρκινοπαθείς στη χώρα μας, την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επαίρεται για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν μόνο 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα γραμμικοί επιταχυντές, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να είναι τεράστιες και πολλοί ασθενείς με καρκίνο να είναι αποκλεισμένοι από τις ακτινοθεραπείες. Δεδομένου ότι πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, λόγω κόστους, η απόγνωση που τους διακατέχει είναι μεγάλη, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο τους έχει εγκαταλείψει και οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν τις θεραπείες τους.
Σε όλη τη χώρα σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, εκ των οποίων τα 27 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ,ελλείψει κονδυλίων και προσωπικού, υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν παραλάβει τα εν λόγω μηχανήματα, τα οποία μάλιστα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών. Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τους καρκινοπαθείς, που βλέπουν το αρμόδιο Υπουργείο να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αδράνειας, αδιαφορώντας συστηματικά για αυτή την ευπαθή ομάδα. Οφείλει άμεσα η ηγεσία του να επιληφθεί του θέματος και να δρομολογήσει την επίλυση του ζητήματος, προκειμένου όλοι οι καρκινοπαθείς να έχουν πρόσβαση στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το θέμα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους οι ασθενείς με καρκίνο;