Επαναπροσδιορισμός καθεστώτος εργασίας συγγενών ομόρρυθμων εταίρων

Επαναπροσδιορισμός καθεστώτος εργασίας συγγενών ομόρρυθμων εταίρων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1033

Θεσσαλονίκη 29 Αυγούστου 2018

Προς Υπουργό:
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επαναπροσδιορισμός καθεστώτος εργασίας συγγενών ομόρρυθμων εταίρων»

Η ανασφάλιστη εργασία και η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί ένα πολύ βασικό ζήτημα των εργασιακών, που πολλές φορές κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις με τους εργοδοτικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα της απασχόλησης συγγενών ενός επιχειρηματία σε μία ατομική, ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη -για τους ομόρρυθμους εταίρους- εταιρεία αποτελεί ένα κομβικό σημείο.
Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ ενός επιχειρηματία ατομικής εταιρείας και ομόρρυθμων εταίρων είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι επιχειρηματίες είναι υπόλογοι με την προσωπική τους περιουσία για κάθε χρέος και οικονομική οφειλή της εταιρείας ακόμα και μετά τη διάλυσή της.
Στην περίπτωση των ατομικών επιχειρήσεων, που σε μεγάλο βαθμό είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα να απασχολούνται συγγενείς συνεισφέροντας με κάθε δυνατό τρόπο στην οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς να είναι απαραίτητα δηλωμένοι ως εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα και σημειώσει χρέη, υπόλογος είναι ο επιχειρηματίας με τη δέσμευση των προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων.
Από την άλλη πλευρά, σε μία ομόρρυθμη εταιρεία, όπου η ευθύνη των εταίρων είναι η ίδια για όλους, δεν υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί ή να συνδράμει στην επιχείρηση συγγενής των ομόρρυθμων εταίρων, χωρίς να αποδίδονται ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή καθένας από τους ομόρρυθμους εταίρους ευθύνεται με το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας, ανεξαρτήτως του ποσού που έχει επενδύσει στο κεφάλαιο και υποθηκεύονται τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία, ενώ ακόμα και μετά τη λύση της εταιρείας δεν παύει η ευθύνη του.
Καθίσταται σαφές ότι με τη δέσμευση του συνόλου της προσωπικής περιουσίας του ομόρρυθμου εταίρου, αυτομάτως το χρέος και οι υποχρεώσεις αφορούν στο σύνολο της οικογένειας και τα παιδιά, στα οποία και κληρονομούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις των χρεών. Παρόλα αυτά στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να απασχοληθεί ή να βοηθήσει στη δουλειά συγγενής ομόρρυθμου εταίρου, χωρίς να είναι δηλωμένος εργαζόμενος με ασφαλιστικές εισφορές.

Η συμβολή δηλαδή μέλους της οικογένειας με βαθμό συγγένειας εκλαμβάνεται ως «μαύρη εργασία», επιφέροντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα στην επιχείρηση, τη στιγμή που τα χρέη και οι οικονομικές υποχρεώσεις βαραίνουν την προσωπική περιουσία του ομόρρυθμου εταίρου και κληρονομούνται στο μέλος της οικογένειας, που θεωρείται αδήλωτος εργαζόμενος από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα και στις εταιρείες, όπου τα χρέη και οι οικονομικές υποχρεώσεις βαραίνουν τους ομόρρυθμους εταίρους και τις οικογένειές τους, να μην εκλαμβάνεται ως αδήλωτη/ανασφάλιστη εργασία η εργασιακή συνεισφορά των συγγενών;