«Σε διαρκή μείωση ο πληθυσμός της χώρας»

«Σε διαρκή μείωση ο πληθυσμός της χώρας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 223/23.7.2018

Θεσσαλονίκη 23 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε διαρκή μείωση ο πληθυσμός της χώρας»

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα μας, με τον αριθμό των γεννήσεων να μειώνεται διαρκώς και τον ελληνικό πληθυσμό να κινδυνεύει με συρρίκνωση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε και σύμφωνα με την Eurostat, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έως το 2080 θα κυμαίνεται στα 7,2 εκατ. κατοίκους. Η παραπάνω πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αν δεν αντιμετωπιστεί το σημαντικό πρόβλημα, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αυτό της υπογεννητικότητας, τότε η πατρίδα μας θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε έναν δημογραφικό μαρασμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει ταχύτερα από τις προβλέψεις, με τον ελληνικό πληθυσμό να είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Ένα ακόμη στοιχείο, που θα πρέπει να προβληματίσει είναι ότι κατά το προηγούμενο έτος ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους.
Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων παρατηρείται σε όλη τη χώρα, κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Κυβέρνηση. Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, απαιτούν την στρατηγική λήψη μέτρων, ειδάλλως το πρόβλημα θα διογκωθεί τα επόμενα έτη και η κατάσταση στη χώρα μας θα είναι ζοφερή. Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχητική κατάσταση και τις επισημάνσεις των ειδικών και των φορέων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί πληθυσμιακής συρρίκνωσης, θα πρέπει να θέσει υψηλά στην ατζέντα της το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και να εφαρμόσει μια πολιτική που θα ανακόπτει την διαρκή μείωση του πληθυσμού μας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Πώς προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν την πληθυσμιακή συρρίκνωση στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προβλέψεις των ειδικών, γύρω από το δημογραφικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τα επόμενα χρόνια;