«Πολυδιαφημισμένη μεν, ανύπαρκτη δε η Αναπτυξιακή Τράπεζα»

«Πολυδιαφημισμένη μεν, ανύπαρκτη δε η Αναπτυξιακή Τράπεζα» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 37/17.7.2018

Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2018

Προς:

-Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Πολυδιαφημισμένη μεν, ανύπαρκτη δε η Αναπτυξιακή Τράπεζα»

Στα χαρτιά και τις κυβερνητικές... προθέσεις παραμένει η πολυδιαφημισμένη μεν, ανύπαρκτη δε, Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της οποίας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, υποσχόταν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα χρησιμοποιούσε «σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να ρίξουν στην αγορά περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωνε, πριν από περίπου ένα χρόνο, ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργούσε τον φετινό Ιούνιο. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις του αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά «λόγια του αέρα», καθώς μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Γαλλικής Τράπεζας «BPI» για την έναρξη του εγχειρήματος στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η αδυναμία ίδρυσης ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από μέρους της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες επαγγελματίες να βρίσκονται κυριολεκτικά στο κενό, δεδομένου ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει σαφή στρατηγική για την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τραπεζικές υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Δραγασάκη, δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα η ίδρυση ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας;
- Υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα ενεργειών αναφορικά με την ίδρυση της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας;
- Ποια χρηματοδοτικά «εργαλεία» προτίθεται να αξιοποιήσει προκειμένου να στηρίξει χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από τραπεζικές υπηρεσίες;