«Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας»

«Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7458/09.07.18

Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργό:

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας»

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα στην πατρίδα μας, με τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα εργατικά ατυχήματα σημείωσαν αύξηση κατά 6,3 % το 2016 σε σύγκριση με το 2015, με τα περισσότερα από αυτά και δη θανατηφόρα να σημειώνονται στην ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και 40-44 ετών. Η πλειοψηφία των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων παρατηρείται στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της μεταποίησης σε ανειδίκευτους εργάτες, σε άτομα χειρωνακτικής εργασίας και σε μικροεπαγγελματίες (συναρμολογητές, μονταδόρους κ.α.).
Η εργασία ως κοινωνικό κεκτημένο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Ως εκ τούτου η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι υψίστης σημασίας και οφείλει η πολιτεία να συνδράμει στην ενίσχυσή τους. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, αποδεικνύει ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους. Οφείλει να καταρτίσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, που να ενισχύει και να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να σταματήσει να αδιαφορεί για την προστασία τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Δεδομένου ότι τα εργατικά ατυχήματα στην χώρα μας σημειώνουν αυξητική τάση, έχει καταρτίσει το αρμόδιο Υπουργείο ένα συγκροτημένο σχέδιο, που να έχει στο επίκεντρό του την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;