«Συνεχίζονται τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης»

«Συνεχίζονται τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7360/05.07.2018

Θεσσαλονίκη 5 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας & Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Συνεχίζονται τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης»

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που εξέδωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται η πορεία των επιχειρήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης. Παρά το αφήγημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου στις αγορές, οι επιχειρηματίες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα που η πολιτική της δημιούργησε. Τα στοιχεία είναι μάρτυρας της κατάστασης, που βιώνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έως και το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δηλαδή 6μηνο του 2018, 272 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο και 230 πραγματοποίησαν έναρξη, με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στον επιχειρηματικό κόσμο να αυξάνονται διαρκώς.
Το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών, όπως εμφανίζονται στο μητρώο του ΒΕΘ, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση πιστή στις ιδεοληπτικές της εμμονές έχει οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Βάλλοντας με τις πολιτικές της κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καταφέρνει να απωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να διώχνει τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η συνεχιζόμενη φοροκαταιγίδα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας οδηγεί σε αδιέξοδο την υγιή επιχειρηματικότητα. Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά και να τονώσει την επιχειρηματικότητα προωθώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξή της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε το ΒΕΘ;