Εγκρίσεις δαπανών για το άδειο Κέντρο Προσφύγων Βαγιοχωρίου του Δήμου Βόλβης

Εγκρίσεις δαπανών για το άδειο Κέντρο Προσφύγων Βαγιοχωρίου του Δήμου Βόλβης Κύριο

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 7337

Προς Υπουργούς
-Εθνικής Άμυνας
-Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εγκρίσεις δαπανών για το άδειο Κέντρο Προσφύγων Βαγιοχωρίου του Δήμου Βόλβης»

Μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από τις εγκρίσεις δαπανών για τη βελτίωση των υποδομών και για τη σίτιση των προσφύγων στο Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Βαγιοχωρίου του Δήμου Βόλβης, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα.
Μέχρι στιγμής για τη διετία 2016-2017 έχουν δαπανηθεί εξαιρουμένης της δαπάνης σίτισης περισσότερα από 114 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν εντύπωση δεδομένου ότι το εν λόγω κέντρο φιλοξενίας, που έχει χωρητικότητα 600 ατόμων, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω έλλειψης υποδομών και λειτούργησε μόλις για λίγους μήνες κατά το έτος 2016, ενώ εκκενώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.
Και παρά το γεγονός ότι στις 12 Ιανουαρίου 2017 μεταφέρθηκαν εκτός κέντρου και οι τελευταίοι πρόσφυγες που διέμεναν εκεί, μία μέρα αργότερα στις 13 του μήνα αναρτήθηκε απόφαση έγκρισης πίστωσης ύψους 20.407,60 ευρώ για τη σίτιση των εκεί φιλοξενούμενων προσφύγων, ενώ η απόφαση αυτή διορθώθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 18 Ιανουαρίου 2017, ανεβάζοντας τον αριθμό των μερίδων σίτισης, των ημερών και του συνολικού ποσού στις 35.220 ευρώ.
Στη συνέχεια με βάση την απόφαση για την επαναλειτουργία του Κέντρου τον Μάιο του 2018, δαπανήθηκαν 36.800 ευρώ, φθάνοντας τα 158.132 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, έξοδα που δεν συμπεριλαμβάνουν τη σίτιση. Σε ό,τι αφορά στη σίτιση για την περίοδο ενός μηνός, από 11 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2018 έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για 600 πρόσφυγες, συνολικού ύψους 105.660 ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζονται σε έργα υποδομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή που και πάλι πιστώνονται δαπάνες σίτισης δεν υπάρχουν διαμένοντες πρόσφυγες στο εν λόγω κέντρο στο Βαγιοχώρι.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία στην απόφαση επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, με δεδομένη την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και του αρμόδιου Δήμου Βόλβης;

-Βάσει ποιων στοιχείων αποφασίστηκε η ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων του Κέντρου το 2017 και τι έχει αλλάξει σε επίπεδο βελτίωσης υποδομών μέχρι τον Μάιο του 2018, που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του;

-Πώς εξηγούν τα αρμόδια Υπουργεία την έγκριση δαπάνης σίτισης για τους πρόσφυγες του Κέντρου, μία ημέρα μετά την εκκένωσή του και τη μεταφορά των προσφύγων από εκεί, αλλά και τη νέα έγκριση δαπάνης σίτισης, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στο Κέντρο Βαγιοχωρίου;