Βλάβες σε μηχανήματα ελέγχου απειλούν με καταστροφή τους μυδοκαλλιεργητές

Βλάβες σε μηχανήματα ελέγχου απειλούν με καταστροφή τους μυδοκαλλιεργητές Κύριο

Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 6970

Προς Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Βλάβες σε μηχανήματα ελέγχου απειλούν με καταστροφή τους μυδοκαλλιεργητές»

Στο ίδιο έργο θεατές και θύματα της αδιαφορίας του κράτους βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι μυδοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς σημειώνονται μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου ποιότητας και υγιεινής στα μύδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εργαστήρια.
Η μυδοκαλλιέργεια είναι ένα από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού αποτελεί έναν παραδοσιακό παραγωγικό κλάδο, καθώς εκεί καλλιεργείται το 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, με το μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα να είναι εξαγώγιμο προϊόν.
Ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου πώλησης των παραγωγών των μυδοκαλλιεργητών, τα συνεχή προβλήματα και οι βλάβες που σημειώνονται στα μηχανήματα ελέγχου ακυρώνουν και καθυστερούν τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή, καθώς οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι προκειμένου στη συνέχεια να αλιευθούν, να επεξεργασθούν και διατεθούν τα μύδια στην αγορά.
Σύμφωνα μάλιστα και με καταγγελίες των Συλλόγων Οστρακοκαλλιεργητών της περιοχής τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλά προβλήματα κατά τις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας και υγιεινής των μυδιών από τα αρμόδια εργαστήρια ελέγχου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μύδι είναι ένα ευπαθές προϊόν με ημερομηνία λήξης ακόμα και όταν βρίσκεται στο νερό, αλλά και συγκεκριμένη ημεροχρονολογία πώλησης και διάθεσης στις αγορές γίνεται σαφές ότι οι μυδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε οριακό σημείο για να σώσουν τις παραγωγές τους.
Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ακόμα και η παρατεταμένη παραμονή των ώριμων μυδιών στο νερό, χωρίς τη διενέργεια ελέγχων που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλιευθούν, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οικολογική επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα και κωλύματα στη διενέργεια ελέγχων των μυδιών από τα μηχανήματα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις;

-Θα προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στους απαραίτητους ελέγχους για τον εντοπισμό και τη λύση των προβλημάτων που φαίνεται να προκύπτουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που είναι κρίσιμη για την επιβεβαίωση της καταλληλόλητας της παραγωγής των μυδοκαλλιεργητών και για τη διάθεσή τους στην αγορά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας;