Αύξηση 150% στα διόδια των Ν. Μαλγάρων της Εγνατίας Οδού

Αύξηση 150% στα διόδια των Ν. Μαλγάρων της Εγνατίας Οδού Κύριο

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 6755

Προς Υπουργούς:
-Υποδομών και Μεταφορών
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση 150% στα διόδια των Ν. Μαλγάρων της Εγνατίας Οδού»

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει αποτάξει πλήρως τον προεκλογικό της εαυτό, όπως αποτυπώνεται εμπράκτως και με τις νέες υψηλές αυξήσεις που επιβάλλει στα διόδια της Εγνατίας Οδού, από 1η Ιανουαρίου 2019.
Το πέρασμα από την αντιπολίτευση του κινήματος «Δεν πληρώνω», που ακόμα και τότε εξαπάτησε εκατοντάδες πολίτες, στην Κυβέρνηση των φόρων και των αυξήσεων ήταν πολύ γρήγορο. Για ακόμα μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την εύκολη λύση της επιβολής επιπλέον φόρων επιβαρύνοντας και πάλι τους πολίτες, αυτή τη φορά με την κατακόρυφη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδού.
Πιο συγκεκριμένα η χρέωση αυξάνεται από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα,
με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να κυμαίνονται από 66% έως 150%.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σταθμός των Ν. Μαλγάρων στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπου το τίμημα από 1,20 ευρώ θα υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στα 3 ευρώ. Πρόκειται για μία ασύλληπτη αύξηση της τιμής για τα διόδια των Ν. Μαλγάρων της τάξης του 150%, για έναν σταθμό σε οικιστική περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση διερχόμενων οχημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ΚΥΑ, που προβλέπει την εφαρμογή των αυξήσεων, καταργούνται και όλες οι απαλλαγές από τα διόδια, εκτός των ανέργων.
Πέρα, όμως, από την καθαρά οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αντίστοιχες αυξήσεις που θα ισχύσουν για τα διερχόμενα φορτηγά και νταλίκες θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν τη διεύλευσή τους από τα διόδια των Ν. Μαλγάρων και να χρησιμοποιούν ευρέως τους επαρχιακούς δρόμους, επιβαρύνοντας το ενδοδημοτικό δίκτυο της περιοχής των Ν. Μαλγάρων εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.
Εντύπωση αλλά και πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις αυξήσεις για τα διόδια της Εγνατίας Οδού, τη στιγμή που ο αυτοκινητόδρομος είναι ήδη κατασκευασμένος και μάλιστα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία:

-Για ποιους λόγους προχωρούν τα αρμόδια Υπουργεία στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής των διοδίων της Εγνατίας Οδού, ενόψει του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης, την ίδια στιγμή που περικόπτονται επιπλέον οι συντάξεις, και ενώ το έργο κατασκευής του οδικού άξονα έχει ολοκληρωθεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια;

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν το ύψος του τιμήματος για τα διόδια των Ν. Μαλγάρων, αλλά και τις ισχύουσες απαλλαγές για τους κατοίκους, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια οικιστική περιοχή, αλλά και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το τοπικό οδικό δίκτυο εντός των παρακείμενων χωριών;