Αποδεκατισμένο το Κέντρο Υγείας της Ν. Μαδύτου του Δήμου Βόλβης

Αποδεκατισμένο το Κέντρο Υγείας της Ν. Μαδύτου του Δήμου Βόλβης Κύριο

Θεσσαλονίκη, 23 Μαΐου 2018

Αρ. Πρωτ.: 6187

Προς Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποδεκατισμένο το Κέντρο Υγείας της Ν. Μαδύτου του Δήμου Βόλβης»

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου του Δήμου Βόλβης στον Νομό Θεσσαλονίκης, που απειλούν ακόμα και την εύρυθμη λειτουργεία του. Η υποστελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και η ύπαρξη μόλις ενός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών όλου του Δήμου προκαλούν την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών της περιοχής.
Ο Δήμος Βόλβης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς εκτείνεται σε μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως εκ τούτου ο πληθυσμός της περιοχής, που τον χειμώνα υπολογίζεται στους 25.000 κατοίκους, τους θερινούς μήνες αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί τόσο από τον εγχώριο τουρισμό όσο και από επισκέπτες από το εξωτερικό.
Το μόλις ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εξυπηρετεί τις ανάγκες διακομιδής των ασθενών σε ολόκληρο τον Δήμο Βόλβης, με μεγάλη χιλιομετρική έκταση τόσο με παραθαλάσσια όσο και με ορεινά χαρακτηριστικά, εδρεύει στον Προφήτη στο ορεινό τμήμα του δήμου, αφήνοντας την παραλιακή ζώνη ουσιαστικά εκτεθειμένη σε περίπτωση ανάγκης.
Επιπλέον ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα του ασθενοφόρου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται και πολύτιμος χρόνος προκειμένου να ανεφοδιαστεί το ασθενοφόρο, χρόνος κατά τον οποίο η περιοχή μένει ακάλυπτη, αλλά υπάρχει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, καθώς μέρος των καυσίμων καταναλώνεται κατά τη διαδρομή του εφοδιασμού από και προς τη Θεσσαλονίκη και όχι για τη διακομιδή ασθενών.
Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Κέντρο Υγείας Ν. Μαδύτου, σημειώνονται πολλά κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό καταλάβει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στο μεγάλο φόρτο εργασίας και στις αυξημένες ευθύνες που του αναλογούν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για να καλυφθεί μία πλήρης βάρδια για το ασθενοφόρο χρειάζονται 10 οδηγοί, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 6 οδηγοί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διατεθεί ένα ακόμα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Ν. Μαδύτου, αλλά και οδηγοί και εάν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζονται στο Κ.Υ. Ν. Μαδύτου;