«Μη νόμιμες κατατμήσεις προμηθειών στον ΟΑΣΘ»

«Μη νόμιμες κατατμήσεις προμηθειών στον ΟΑΣΘ» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6040/17.05.2018

Θεσσαλονίκη 17 Μαΐου 2018

Προς:

-Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μη νόμιμες κατατμήσεις προμηθειών στον ΟΑΣΘ»

Στις 27/4/2018, στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΣΘ και στο πρόγραμμα «Διαύγεια» αναρτήθηκε περίληψη της υπ' αριθ. 3/2018 διακήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού του ΟΑΣΘ για την προμήθεια "ψυκτικού υγρού (φρέον) R134a", προϋπολογισμού 60.000 €, πλέον Φ.Π.Α.. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τη διαδικασία συνοπτικού διαγωνισμού του άρθρου 327 του ν. 4412/2016 και αντικείμενο της σύμβασης την «Προμήθεια ψυκτικού υγρού φρέον R134a» για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, με προβλεπόμενη έναρξη την 29/05/2018.
Στις 24/4/2018 είχε προηγηθεί η ανάρτηση περίληψης της υπ' αριθ. 1/2018 διακήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού του ΟΑΣΘ για την ανάθεση των υπηρεσιών «Τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης του εξοπλισμού της τηλεματικής επί των λεωφορείων και λοιπών οχημάτων για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί, ομοίως, σύμφωνα με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού του άρθρου 327 του ν. 4412/2016, με προβλεπόμενη έναρξη την 28/05/2018. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την υπογραφή της.
Επίσης, στις 24/4/2018 είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η υπ' αριθ. 2/2018 περίληψη συνοπτικού διαγωνισμού με τίτλο «Υποστήριξη και συντήρηση του εξοπλισμού της τηλεματικής επί των στάσεων πληροφορικής των επιβατών στο δίκτυο του ΟΑΣΘ» για την ανάθεση της ανωτέρω υπηρεσίας για έξι μήνες, προϋπολογισμού –ομοίως- 45.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ενώ δηλαδή και οι δύο ανωτέρω διαγωνισμοί αφορούν στην ανάθεση της τηλεματικής, «έσπασαν» σε δύο τμήματα, ένα όσον αφορά στην τηλεματική των λεωφορείων και ένα όσον αφορά στην τηλεματική των στάσεων, αξίας 45.000 ευρώ έκαστο, ήτοι συνολικά 90.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εθνικό δίκαιο και την πάγια νομολογία, δεν επιτρέπεται η κατάτμηση μιας προμήθειας όμοιων ή ομοειδών ειδών σε περισσότερες προμήθειες μικρότερων ποσοτήτων προς αποφυγή διεξαγωγής τακτικού διαγωνισμού. Η νέα Διοίκηση του ΟΑΣΘ, από την ανάληψη καθηκόντων της τον Αύγουστο 2017 και μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018, μέχρι δηλαδή την προκήρυξη του ανωτέρω συνοπτικού διαγωνισμού έχει αναθέσει με κατατμημένες και επανειλημμένες απευθείας αναθέσεις της τάξης των 2.500 - 6.000 ευρώ σε συγκεκριμένους προμηθευτές την προμήθεια αντιψυκτικού ύψους 37.175,20 ευρώ!
Όταν ένας φορέας που αποτελεί αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με το ν. 4412/2018 προβαίνει στην προετοιμασία και επιλογή της ενδεδειγμένης διαδικασίας για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης, οφείλει να υπολογίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του προς ανάθεση είδους ή υπηρεσίας και βάσει του ποσού που προκύπτει για τη λήψη της υπηρεσίας ή της προμήθειας σε ετήσια βάση, να επιλέγει την ενδεδειγμένη διαδικασία (συνοπτικός, τακτικός ή διεθνής διαγωνισμός). Εάν επομένως, ο προϋπολογισμός μίας προμήθειας ή υπηρεσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ ετησίως, πρέπει να προσφεύγει ο φορέας σε τακτικό διαγωνισμό και αν υπερβαίνει το κατώφλι της Οδηγίας να ακολουθεί τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού.

Ο ΟΑΣΘ, ως αναθέτουσα αρχή, προέβη στη διακήρυξη τριών συνοπτικών διαγωνισμών για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του. Έτσι τίθεται θέμα αδικαιολόγητης κατάτμησης της ενιαίας προμήθειας ή υπηρεσίας σε περισσότερες, η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση του προϋπολογισμού του διαγωνισμού σε ποσά κατώτερα των 60.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή τακτικού διαγωνισμού και να ακολουθηθεί, εν τέλει, η προβλεπόμενη στο άρθρο 327 του ν. 4412/2016 διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού.
Είναι σαφές πως, και στις τρεις περιπτώσεις, το αντικείμενο του διαγωνισμού συνίσταται σε μια ενιαία προμήθεια/υπηρεσία, η οποία έχει κατατμηθεί χρονικώς και κατ' αντικείμενο τεχνηέντως και αδικαιολόγητα σε περισσότερα τμήματα-αντικείμενα. Κι αυτό διότι είναι δεδομένο ότι μετά το πέρας του 3μήνου και 6μήνου, αντιστοίχως, η αναθέτουσα αρχή θα οφείλει να προβεί εκ νέου στη δημοσίευση νέων διακηρύξεων με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, δεδομένου ότι πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για μόνιμες και απαραίτητες ανάγκες του Οργανισμού. Είναι πλέον του προφανούς ότι η τηλεματική στις στάσεις του ΟΑΣΘ δεν πρέπει να λειτουργεί τον μισό χρόνο, αλλά όλο το χρόνο!

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι ετήσιες ανάγκες προμήθειας του ΟΑΣΘ σε φρέον με βάση ιστορικά-πραγματικά στοιχεία και με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό του έτους;

2. Ποιο είναι το προϋπολογιζόμενο κόστος προμήθειας υπηρεσιών τηλεματικής για ένα έτος;

3. Για ποιο λόγο έσπασε η ανάθεση της τεχνικής υποστήριξης της τηλεματικής σε δύο διακριτούς διαγωνισμούς των 45.000 ευρώ; Σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού του ΟΑΣΘ εντάσσονται η τηλεματική των λεωφορείων και η τηλεματική των στάσεων;

4. Για ποιο λόγο προκηρύχθηκαν οι ανωτέρω προμήθειες για 3 και 6 μήνες αντίστοιχα; Δεν είναι ετήσιες οι ανάγκες για αυτές τις προμήθειες /υπηρεσίες;