«Αποκλεισμένα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

«Αποκλεισμένα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 17 Μαΐου 2018

Αρ. Πρωτ.: 6039

Προς Υπουργούς:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποκλεισμένα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία» με θέμα «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία».
Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα άτομα με περιορισμό ή αναπηρία, άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2016, όσο αυξάνεται το επίπεδο της εκπαίδευσης τόσο μειώνεται ο βαθμός εκπροσώπησης των ατόμων αυτών.
Σε άμεσο συσχετισμό με την πρόσβαση στην εκπαίδευση βρίσκονται και τα στοιχεία για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας έχει και τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στις ηλικίες 16-64 ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο για τα άτομα με περιορισμό όσο και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τα στοιχεία που καταγράφονται από την έρευνα καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τον άμεσο συσχετισμό εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, αλλά και την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία, καθώς σε αυτά καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηρίξουν έμπρακτα και αποτελεσματικά τη συμμετοχή και παραμονή των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση ανάμεσα στην εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας;