«Άμεσες ενέργειες για την προστασία διατηρητέου κτιρίου στην Όσσα Λαγκαδά»

«Άμεσες ενέργειες για την προστασία διατηρητέου κτιρίου στην Όσσα Λαγκαδά» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4313/13.03.2018

Θεσσαλονίκη 13 Μαρτίου 2018

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Άμεσες ενέργειες για την προστασία διατηρητέου κτιρίου στην Όσσα Λαγκαδά»

Στην Όσσα του Δήμου Λαγκαδά, έναν ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Μακεδονικής γης, βρίσκεται η οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη, μια διώροφη λιθόκτιστη πλατυμέτωπη κατοικία με χαγιάτι και σαχνισί, χαρακτηριστικό δείγμα της νεότερης τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα. Η οικία αυτή, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρίστηκε ως μνημείο σύμφωνα με το Ν.3028/2002 και ύστερα από την Υπουργική Απόφαση ΥΠ.ΠΟ/ΔΙ.Ν.Σ.Α.Κ./1060/51240/1186/5-7-2004 (ΦΕΚ 1114/Β/25-7-2004).
Δυστυχώς, η οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλές φθορές, αφού μεταξύ άλλων παρατηρείται στη βόρεια όψη της πτώση λίθων, συμπαρασύροντας τμήμα της σκεπής. Παρά το γεγονός ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαγκαδά έχει τοποθετήσει μια σκαλωσιά στην πλευρά αυτή για λόγους ασφαλείας, είναι αναγκαία η άμεση υποστύλωση της φθαρμένης τοιχοποιίας, των λιθοδομών και των λοιπών στοιχείων που παρουσιάζουν φθορές, όπως επίσης και η στήριξη της σκεπής.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Όσσας, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος «υιοθέτησαν» το μνημείο και θέλοντας να συμβάλουν στην αποκατάστασή του, οργάνωσαν εκστρατεία ενημέρωσης στην ευρύτερη περιοχή για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασωθεί και να ανακατασκευαστεί το διατηρητέο κτίριο-μνημείο Χατζή-Χατζηχριστάκη στην Όσσα Λαγκαδά;

- Υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Λαγκαδά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ΑΜΕΣΑ ο Δήμος πριν είναι πολύ αργά για αυτό το διατηρητέο κτίριο;